grilowanie steków

Tematy

biblia

Wrażenie też zrobił na mnie pozytywne "Koźlak" z browarów "Jurand" w Olsztynie.

Jeszcze kilka lat temu Jurand był tak paskudny, że nie dało się go brać do ust. Teraz bardzo się poprawił, a nawet zyskał nieco większą sławę niż okolice Olsztyna. Na domiar tego jest w Olsztynie (a przynajmniej jeszcze niedawno była) taka budka, gdzie sprzedawano niepasteryzowanego Juranda prosto z rozlewni. Osobiście nigdy nie piłem, ale ci co pili - chwalili.

Co do moich osobistych wycieczek po piwach regionalnych, to pamiętam jak kiedyś w Giżycku Kuroń grillował steki i można było sobie kupić jego książkę o grillowaniu właśnie. Kto kupił książkę dostawał steka z grilla mistrza i piwko. I właśnie to było TO piwko - mała, 0,33 butelka z niedźwiedziem na okładce. Nazywało się Regina i było lepsze niż Carlsberg. Więcej tego piwa nie widziałem.



Najlepiej wejsc i poczytac sobie tutaj - http://www.lesnapolana.com.pl/
A dla leniwych:


Domki są 6-ososbowe, posiadają łazienkę z prysznicem, kuchnię z pełnym wyposażeniem i lodówką. Na wyposażeniu domku znajduje się również telewizor.

Na naszych Klientów czeka wiele atrakcji:
do ich dyspozycji nieodpłatnie pozostaje strzeżony basen (gł.1,4m) z czyściutką, filtrowaną wodą, podświetlany wieczorem ). Basen posiada dzienną opiekę ratownika. Na naszych najmłodszych klientów czekają 2 brodziki oraz nowoczesny i bezpieczny plac zabaw z huśtawkami, piaskownicą, ścianką wspinaczkową i aż dwiema zjeżdżalniami. Plac zabaw posiada atesty bezpieczeństwa. Jest położony na miękkim podłożu (trawa)..
dla tych, którzy specjalizują się w smażeniu kiełbasek, steków czy szaszłyków czeka grill i 2 miejsca na ognisko. Nasz personel zawsze, chętnie pomoże przy rozpalaniu ogniska, pomoże przy dostarczeniu drzewa, przecież wokół las, więc …….
dla lubiących czynny wypoczynek czekają: kort, boisko do piłki nożnej, boisko do piłki plażowej, paletki do badmintona., stół do tenisa stołowego i długie trasy dla lubiących biegać po lesie.


Zdjecia - http://www.lesnapolana.com.pl/obiekty.php





Marta Matyja
Kamion 41
98-324 Wierzchlas
Tel: (043)8422589 lub/i 600414537

"Ranczo Za Mostem" znajduję się w malowniczej miejscowości Kamion koło Wielunia, na terenie Załęczańskiego Parku Krajobrazowego.
Serdecznie zapraszamy wszystkich miłośników koni na naukę jazdy konnej z instruktorem (dla początkujących i dla zaawansowanych), przejażdżki bryczką,(zima - kuligi saniami konnymi), piłka plażowa - siatkowka, wypożyczalnie rowerow, grill-bar.
Organizujemy również spływy kajakowe oraz zamknięte imprezy przy gorącej kiełbasce/karczku/steku. Oferujemy bryczki na uroczystości ślubne.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY.

Cennik:
1. Jazda konna (karnet 10 jazd):
- 300 zl/10h
2. Jazda konna:
- 35 zl/1h
- 20 zl/0,5h
3. Nauka jazdy konnej na lonzy:
- 25 zl/0,5h
4. Oprowadzanki (kolo 20m):
- 2 zl/1 okrazenie
5. Wynajem bryczki/wozu konnego/sani:
- 30 zl/1h bryczka 3-osobowa/sanie
- 50 zl/1h bryczka na wesela
- 100 zl/1h woz konny na 15 osob
6. Hotel dla koni:
- 15 zl/doba


http://www.stadniny.pl/



steki ze strusia i kangura sa super

Ale ja w domu nie potrafe ich zrobic na patelni. wiem, ze musi byc bardzo goraca itd. ale u mnie na zewnatrz sa upieczone, w srodku surowe.

Slyszalem, ze mozna krotko przypiec i wsadzic potem do piekarnika, ale w internecie jest kilkadziesiat roznych opinii nt.
- temperatury piekarnika (od 80 do 180 stopni)
- w folii aluminiowej czy bez
- na grilla czy gorace powietrze w piekarniku

itd itp

Moze ktos by jakies pokazowe pieczenie takie steka urzadzil? Ja sfinansuje "wklad do garnka" ;-



Zgłaszam na spotkanie inegracyjne 4Gadzinki. 2 + 2 (Kuba: 11 lat - nieco inne postrzeganie świata, Wojtek: 2 latka - daje w tyłek jak 15-latek).
Do zabrania: babington, jakieś piłki, oczywiście ścierwo/kiełbacha, żółte kubki muratora (niech nikt nie zapomni!!!!!).
Czy impreza ma być na ognisku czy na grillu, bo grilla ruchomego mam (jak znajdę w garażu:grin:) małego - okrągły na 3 nogach. Wtedy potrzebne są brykiety. A steków z ogniska jeszcze nie próbowałem.
Ewentualnie jak ktoś ma żeliwny garnek (taki ok. 10 litrów) to można zrobić tzw. "prażone" (czy ktoś oprócz mnie wie co to jest?)




jeszcze jesz :o
to całą krowę P smażył ?
Odpowiedzialam Ci i mi posta wcielo. :-?

Sprobuj zrobic steka w elektrycznym garnku, good luck. :lol: :lol: :lol:

Moja salatka jest w kazdym razie gotowa. 8) na grillu elektrycznym wychodzi mi całkiem nieźle :lol: :lol:



Burgery z grilla z karkówką
  Składniki Przepis
0,5 kg surowej karkówki
cebula
przyprawa gruboziarnista do steków Prymat
8 bułek do hamburgerów
Żółty ser
ketchup
musztarda

Przyda się folia aluminowa. I oczywiście grill :) Karkówkę pokroić w plastry. Powinno być ich przynajmniej tyle ile bułek.
Następnie należy wmasować w każdy plaster przyprawę do grilla. Wsadzamy wszystko do torebki (śniadaniówki albo innej, jaką mamy pod ręką).
Im dłużej posiedzi karkówka w lodówce tym będzie lepsza czyli najlepiej tak na całą noc

Cebulę kroimy w półplasterki.
Bierzemy kawałek folii aluminiowej, na środek kładziemy cebulkę i zawijamy brzegi do góry.
Wlewamy do środka trochę wody, by cebulka ładnie się udusiła i zamykamy "pojemniczek".

Ser kroimy w plasterki.

Karkówkę wrzucamy na grill. Pieczemy do momentu, kiedy zacznie puszczać sok.
Pod koniec pieczenia karkówki wrzucamy na ruszt folię z cebulką.

Gdy karkówka jest już gotowa kładziemy na ruszt bułki.
Podgrzewamy je z obu stron, następnie na dolną część kładziemy plasterki sera.
Następną warstwą będzie karkówka.
Na nią kładziemy gotową cebulkę.
Dodajemy ketchupu i musztardy do smaku i nakładamy górną część bułki.



duszona PIECZEŃ marynowana w musztardzie
  Składniki Przepis
dwa płaty mięsa na pieczeń
musztarda np. sarepska z Kamisu
przyprawa do steku gruboziarnista z Prymatu
oliwa z oliwek
pieprz, sólpieczeń delikatnie rozbić tłuczkiem
natrzeć przyprawą gruboziarnistą do steku
przełożyć do miski, w której pieczeń będziemy marynować, dodać 4- 5 łyżeczek musztardy i 3 łyżeczki oliwy z oliwek
delikatnie wymieszać
jeśli ktoś lubi potrawy bardziej ostre to można dodać pieprzu, można też troszkę posolić- ale uważać, bo musztarda i przyprawa zawierają już sól
odstawić tak przygotowane płaty pieczeni do lodówki- najlepiej na całą noc, ale można je i też krócej marynować
rozgrzać patelnię- nie lać na nią już oleju, oliwy, smalcu itp
kłaść płaty pieczeni, opiec szybko z obu stron, uważać aby się nie przypaliły.... wylać na mięso resztę marynaty oraz podlać wodą i dusić na małym ogniu- w razie potrzeby dolewać wody
ja już nie podbijam sosu mąką- ale można tak zrobić
mięsko bardzo dobre w smaku....a smak zależy oczywiście od rodzaju musztardy:) więc można poeksperymentować

tak przygotowane mięsko możemy także piec na grillu

smacznego



pikantna karkowka
  12 steków z karkówki
1/4 l sosu BBQ lub keczupu
2 łyżki miodu
1 łyżka posiekanej natki
sól
pieprz
papryka słodka
szklanka maślanki
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki curry
2 łyżeczki igiełek rozmarynu

Mięso umyć i osuszyć. Keczup połączyć z miodem i natką, przyprawić słodką papryką. Mieszaniną posmarować 6 steków. Maślankę wymieszać z sokiem cytrynowym, curry i rozmarynem, przyprawić pieprzem. Polać pozostałe steki. Mięso odłożyć na godzinę, osączyć z marynat i upiec na grillu (z każdej strony po 7-8 minut) Od czasu do czasu smarować marynatami. Steki oprószyć solą i pieprzem. Podawać z pieczonymi ziemniakami, śmietaną, sałatą i pomidorami z grilla.



Steki grillowane z kukurydzą w sosie
  Składniki

2 do 4 dobrze oczyszczonych steków z antrykotu lub z rostbefu bez kości;
2,5 cm grubości
4 świeże, słodkie kolby kukurydzy, nie łuskane
2 łyżki stopionego masła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka świeżego soku z cytryny


Czynności

Ściągnąć łuski z każdej kolby kukurydzy pozostawiając je przywiązane u podstawy. Podtrzymać łuski wokół kukurydzy; związać na końcach lub całkowicie usunąć zewnętrzne liście. Moczyć w zimnej wodzie 30 minut. Osuszyć. Położyć kukurydzę na ruszcie nad średnio gorącymi, pokrytymi popiołem węglami; opiekać bez przykrywania 20 do 30 minut lub do czasu kiedy stanie się miękka, odwracając od czasu do czasu. Położyć steki na ruszcie. Opiekać steki bez przykrywania 11 minut w celu otrzymania stanu półkrwistego, 14minut dla średnio wysmażonych, odwracając od czasu do czasu. Tymczasem połączyć masło, szczypiorek i sok cytrynowy. Pokroić steki w poprzek na grube plastry; doprawić solą i pieprzem. Podawać z kukurydzą i sosem.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wpserwis.htw.pl
  • Powered by MyScript