Karkówka , wcześniej zamarynowana . Pocięta , rozbita młotkiem do marynaty : oliwa , miód , zioła prowansalskie , czosnek . Do tego sos czosnkowy - majonez , sambala , czosnek , trochę miodu , trochę śmietanki , trochę bulioniku , jeszcze co kto lubi. Sos nadaje się prawie do wszystkiego : do pierogów ruskich , na kanapki , do wszystkiego z grilla z rybami włącznie . Pieczywko z grilla z masełkiem czosnkowym . Trzeba wozić ze sobą sambalę , reszta w każdym sklepie spożywczym . Marynuję w wielkim zakręcanym słoiku , wtedy nic się nie rozleje.Marynuję po porannych zakupach , na wieczorny postój jak znalazł.
Składniki :
1kg karkówki
4 cebule
1 marynata do mięs i drobiu pikantna
2 puszki kukurydzy
o,5 l ketchupu
papryka słodka
Sposób przygotowania:
Karkówke pokroić w plastry, opanierować w marynacie i obsmażyć na tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Cebule pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie podsmażoną karkówkę ułożyć na blachę, na to podsmażoną cebulę, kukurydzę, posypać słodką papryką i zalać ketchypem. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości. Smacznego
Zaglądamy na chwilkę i się WITAMY :p
Dzisiaj zaczynamy 38tc :multi: i nadal brak syndromu wicia gniazdka :shake: :evil_lol:
TZ zagroził mi, że jeśli dzisiaj się nie spakuję to....sam mnie spakuje :diabloti: i wrzuci mi do torby tylko stringi :evil_lol::evil_lol:
to z ciekawostek powiem ze kolega z pracy byl ze swoja dziewczyna na sylwestra w Ustroniu, ktoregos dnia podali im karkowke i on odrazu o mnie pomyslal :roflt: ... czyzby dlatego ze nie ma nic lepszego niz karkoweczka z grilla zrobiona w dobrej marynacie i do tego zimny browarek :diabloti::diabloti::diabloti:
:sabber: ale mi smaka narobiłaś...zimny browarek w upały, ale w zimowe wieczorki dobrze się sprawdza grzane :cool3: a jak jeszcze jest jakaś wkładka :roll: :evil_lol:
dzisiaj moję dziecię zarządziło pobudkę o 4.22 :roll:
wspołczuje jak mnie Olik tak budzil to bylam wsciekla ale pozniej odsypialam jak szedl spac ale dzis wstal po 7 bo o 4 sie obudzil i dalam mu jesc tzn oszukane jesc
przeraza mnie ta impreza bo to takze imieniny tescia i mojego K urodziny te urodziny K to tylko dzieki mnie u nich w rodzinie to raczej sie nie obchodzi dziwne nie wogole u nich jest tak bez emocji ja dopiero wrowadzam uroczystosci........ :) dzis wrzucilam w marynate karkowke niech sie robi stoly i parasole zrobione jutro bede piekla sernik i robila galaretke dla dzieci
....obawiam sie ze to bedzie pierwsz i ostatnia impreza 3w1 ide spac bo jutro jeszcze sprzatnko
sushi pierwsza klasa !!! :D
W rewanzu karkówka z grila w marynacie jogurtowej- voila:
http://www.kuron.com.pl/gfx/kuron/pl...1826044286.jpg
No to teraz deser - np fale dunaju
DLA ZACHĘTY PRZEPIS PASCALA
Pieprzowa karkówka w piwie i w czosnku
- Dla tych, co na działkach, balkonach, w domkach letniskowych i tych wszystkich fajnych miejscach, w których można rozstawić choćby najprostszego grilla.
Właśnie dla tych szczęściarzy przygotowałem przepis na pieprzową karkówkę w piwie i w czosnku.
Jak to zrobić:
1. Posiekaj czosnek.
2. Włóż mięso do miseczki, dodaj do niego czosnek, piwo, cukier, sos angielski i olej. Marynatę wetrzyj dokładnie w mięso i odstaw całość na 2-3 godziny. A najlepiej na całą noc.
3. Wyciągnij mięso z marynaty (nie wylewaj płynu) i wetrzyj w nie świeżo zmielony pieprz.
4. Połóż plastry mięsa na dobrze rozgrzany grill. Od czasu do czasu smaruj je marynatą i nie zapomnij o przewróceniu na drugą stronę. Trzymaj mięso nad żarem 3-8 min. Sam zdecydujesz, czy wolisz krwiste, czy lepiej wysmażone.
Bon appetit!
Produkty potrzebne do przepisu4 ładne plastry karkówki po 150 g każdy
2 ząbki czosnku
½ szklanki ciemnego piwa
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki angielskiego sosu Worcestershire
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
No rzeczywiście :D chyba jest coś takiego że na drzewa owocowe nie potrzeba pozwolenia.
To orzech jest owocem :lol: :oops: :oops: :oops: chyba na tej lekcji nie byłem :lol:
Ja rozpocząłem ezon grillowy w drugie święto. Zimno było jak cholera, padał deszcz ale uparłem się - wystawiłem grilla na taras i smażyłem karkówkę. MMM jakie pyszne było :D. Zachęcam gorąco - rozmroź karkówkę dzień wcześniej, niech się przez noc moczy w takiem marynacie olejowo-ziołowej i następnego dnia na ruszt. Palce lizać :D
Pozdrówka
Grillowana karkówka Składniki: l2-2,5 kg schabu karkowegol lmarynata: 4 ząbki czosnku, szklanka oliwy z oliwek, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, przyprawa do mięsa grillowanego, 3 łyżki sosu sojowegol http://www.stylistka.pl/zdjecie/arty.../1196_w253.JPG
Zaczynamy od marynaty:
W naczyniu mieszamy oliwę, wino, rozdrobniony czosnek, 3 łyżki sosu sojowego, całe opakowanie przyprawy na grill. Mięso kroimy na kotlety grubości ok. 1,5 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem. Wkładamy do naczynia, obtaszamy w powstałym sosie, aby zioła przylgnęły do mięsa. Całość zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum godzinę. Kładziemy na ruszt rozgrzanego grilla. Pieczemy kilkanaście minut z każdej strony, polewając podczas pieczenia mięso marynatą.
Miesne kaski
6 stekow ( lub karkowka)
6 lyzek oleju
1/2 szklanki jasnego piwa
1 lyzka muszterdy i miodu
sol,pieprz
---------------------------------------
Mieso oplukac i osuszyc.Lekko rozbic oproszyc pieprzem.Olej wymieszacz piwem, miodem i musztarda.Wstawic na jakis czas do lodowki( najlepiej na 24h).Co jakis czas mieso obracac by rownomiernie pokrylo sie marynata.
Smazyc na ruszcie po 10 min z kazdej stronyskrapiajac marynata.Posolic
Przepis wzielam z Claudii ale juz sprawdzilam w niedziele i polecam
Cytat:
Napisał Koliban
wpisze wpisze,
ale dziś czasu brak...
o 20 położyłam dziewczynę spać...
i teraz właśnie piekę pierwszy biszkopt.. jeszcze muszę drugi...
zamarynowałam już skrzydełka i udka na grila, karkówka też jest i jeszcze muszę przygotować do marynaty piersi z kurczaka do szaszłyków...
a jutro czeka mnie obieranie ziemniaczków na prawie 20 osób.. i może jakaś przekąska albo sałatka.. zobaczę jeszcze co... no i dekorowanie torcika..
bo jutro impra roku tj. "uroczyste" rodzinne pierwsze urodzinki naszej córeńki :D:D:D
Lilus, a gdzie Ty tego grilla robisz???
Dot.: karkówka
i jescze inna metoda na karkówkę:
pokrojoną w plastry nacieram miodem wymieszanym z ketchupem (ja daje heniz) ,wstawiam do lodówki na noc,a potem wykładam do piekarnika ,smaruje jeszcze marynatą i piekę do miękkości :)
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plwpserwis.htw.pl
|