grasica smak

Tematy

biblia

Dot.: Domowy peeling kwasem salicylowym
  Cytat:
Napisane przez Alexlin (Wiadomość 11766926) A cynk w czym pomaga? Cytat:
Cynk działa leczniczo na wrzody żołądka, uporczywe żylaki, reumatyzm, owrzodzenia, trądzik, choroby skórne.

Niedobór cynku powoduje niedokrwistość, spowolnienie tempa wzrostu, wady wrodzone, złe gojenie się ran, łuszczycopodobne zmiany skórne, zapalenia skóry i utratę owłosienia, złą tolerancję glukozy, biegunki, utrata apetytu. U dorosłych mogą również wystąpić: kurza ślepota, zmniejszenie odporności, zaburzenia w grasicy i węzłach chłonnych, zaburzenia smaku i węchu (ocenia się, że przyczyną ok. 25% objawów zaburzeń smaku i węchu jest niedobór cynku). Może sprzyjać miażdżycy tętnic, ponieważ zmniejsza odporność komórek na uszkodzenia. U dzieci niedobór cynku sprawia, że są niższe niż rówieśnicy i gorzej się rozwijają umysłowo. Niedobór pierwiastka u roślin powoduje chlorozę i karlenie liści.
Wikipedia ;)
Z mojej wiedzy, znajduje się w większości suplementów "na skórę, włosy i paznokcie" :D

Do tego cynku dorzuciłbym picie wapna ;)



Cześć ULA!
Cytat:
Napisał Vievioorka Wypiłabyś takie mleczko, wierz mi ;) Ja znam takich co smalcem dzieci smarują :) ale bez mleka:Hyhy:


O taką podmiankę diaty mi mniej więcej chodzo
Cytat:
Cz. IV: "ZAKAŻENIA UKŁADU ODDECHOWEGO- SŁABA ODPORNOŚĆ ORGANIZMU".

Dobrze funkcjonujący układ odpornościowy organizmu to podstawa naszego zdrowia. Chroni on nas przed wieloma problemami, od banalnych infekcji aż do chorób nowotworowych.
Cechy układu odpornościowego są w dużym stopniu dziedziczone, ale mają też na niego wpływ inne czynniki - choćby dieta. To pewne - można w jakimś stopniu sterować swym układem odpornościowym poprzez jedzenie określonych pokarmów.
ŻYWIENIE A ODPORNOŚĆ ORGANIZMU

Układ odpornościowy (immunologiczny) organizmu tworzą: szpik kostny, grasica, węzły chłonne, śledziona, a także skóra, płuca i jelita. Działając wspólnie, tworzą system chroniący nasze ciało przed inwazją obcych substancji, takich jak bakterie czy wirusy.
Główni aktorzy obrony immunologicznej to białe ciałka krwi (fagocyty, limfocyty). Spożywana żywność może silnie oddziaływać na tworzenie się białych ciałek krwi. Dieta może pobudzać układ odpornościowy do działania i wzmagać jego skuteczność.
INFEKCJE UKŁADU ODDECHOWEGO

Przeziębienie, to jedna z najczęstszych chorób układu oddechowego. Katar, łzawienie, stan podgorączkowy, ból gardła, kaszel, ogólne złe samopoczucie - to najczęstsze jego objawy. Trzeba pamiętać, że to, co popularnie nazywamy przeziębieniem, jest najczęściej wirusową infekcją gardła i nosa. Nieuzasadnione jest więc leczenie antybiotykami, skutecznymi jedynie w przypadku infekcji bakteryjnych. Lepiej jest spożywać pokarm zawierający substancje zwalczające wirusy oraz zwiększające odporność organizmu.
CZOSNEK CI SPRZYJA!

Czosnek to nasza broń przeciw katarowi, przeziębieniu oraz innym infekcjom układu oddechowego. Zawiera alicynę - związek, któremu zawdzięcza niepowtarzalny smak i zapach. Działa antybakteryjnie i antywirusowo, zwalcza też pasożyty jelitowe. Wzmaga odporność organizmu.
To cudowny lek, znany na całym świecie. Czosnek działa podobnie jak typowe leki wykrztuśne. Ostre składniki czosnku drażnią żołądek, który wysyła sygnały do płuc, aby uwolniły płyny rozrzedzające śluz, który następnie odruchowo zostaje wydalany. Jest to działanie profilaktyczne - oczyszcza układ oddechowy.
MOC JOGURTU

Jogurt wzmaga aktywność komórek odpornościowych i nasila produkcję przeciwciał. Zawiera on kultury bakterii Lactobacillus acidophilus, które stymulują komórki zwalczające bakterie i powodują wzrost czynnika antywirusowego - interferonu. Regularne picie jogurtu zapobiega przeziębieniom, katarom siennym, itd... .
WEGETARIANIE WIĘKSZA ODPORNOŚĆ

Jedzenie warzyw i owoców wzmaga działanie układu odpornościowego. Jarosze mają skuteczniejszą obronę immunologiczną. Na podstawie badań stwierdzono, że białe ciałka krwi wegetarian są 2-krotnie bardziej skuteczne w zwalczaniu chorób. Ponadto mają one wyższy poziom beta-karotenu we krwi. A jak wiadomo, To karoten z owoców i warzyw jest wypróbowanym przyjacielem układu odpornościowego.
POWINNIŚMY POLUBIĆ OSTRE POTRAWY.

Ostre potrawy najlepiej działają na śluz oskrzelowy. Od lat za najskuteczniejsze w chorobach układu oddechowego, np.: ostre przyprawy, musztarda, czosnek , chili,
DUŻE ILOŚCI PŁYNÓW

Przy przeziębieniach i grypie zaleca się picie dużych ilości płynów. Należy pić 6-8 szklanek dziennie (ale nie powinno to być mleko).
Czyli: utopmy przeziębienie !
Gdy mamy zatkany nos, oddychamy ustami, a śluzówki wysychają. W takiej wysuszonej błonie śluzowej wirusy czują się lepiej. Nawilżanie błony śluzowej jest więc bardzo pomocne. Lepsze są płyny ciepłe, a nawet gorące, niż zimne.
ODSTAW MLEKO W PRZEZIĘBIENIU

Zaleca się unikanie mleka w razie przeziębienia, gdyż mleko może pogarszać objawy przeziębienia. Ma ono działanie odwrotne do działania ostrych przypraw. Przyprawy zwiększają wydzielanie śluzu, drażniąc receptory w jamie ustnej i żołądku, zaś mleko niejako te receptory.
Również w przypadku zapalenia zatok - zaleca się kategorycznie wykluczenie z diety mleka,
DOBROCZYNNE MINERAŁY

Magnez - pomaga w rozluźniania mięśni dróg oddechowych.
Cynk - skraca czas trwania przeziębienia.
Literatura:

    l" Żywność twój cudowny lek" - Jean Carperl l "Jedz na zdrowie" - Reader"s Digestl l "Lecznicza moc potraw" - Krystyna Rożnowskal
Żródło http://gastronomik.no-ip.org/str_gas...uly/gosia.html

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wpserwis.htw.pl
  • Powered by MyScript