gram soli na łyżki

Tematy

biblia

zdrapek, bardzo pożywna i zarazem sycąca Twoja propozycja wiosennej zanęty ,u mnie na kanałach sprawdza sie czrna mieszanka płociowa lorenca jak i marcela(turbo)ale pół kilograma spożywczej zanęty na kilka godzin wędkowania do tego 3-4 kg gliny (odpowiednia mieszanka gliny wiążącej i rozpraszającej) 100-150 gram jokersa i dwa opakowania pinki, możesz zamiast atraktorów do spożywczej zanęty dodaćć dwie łyżeczki od herbaty soli, gline z jokersem i opakowaniem pinki wrzucam pierwszą a na to dopiero spożywczą zanęte z drugim opakowaniem pinki, 2/3 zanęty wrzucam odrazu reszte zostawiam na ewentualne donęcanie jak brania ustają....



Chleb sojowy
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki rozpuszczonego masła lub 1 ½ oliwy ( może obyć się też bez tłuszczu )
80 gram mąki sojowej nieodtłuszczonej
1 łyżka proszku do pieczenia
żadnej soli!

Najlepiej piec z podwójnej porcji.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Smietane, ew. tłuszcz i żółtka wymieszać i stopniowo dodawać mąkę a na końcu białka. Wyłożyć do foremki – najlepsza keksówka- i piec w rozgrzanym do 170 st. piekarniku 50 minut na złotobrązowy kolor. Przechowywać w lodówce.
Chlebek smakuje jeszcze lepiej jak się go podpiecze w tosterze. Zajadać z kiełbaską lub serem żółtym lub z czym się chce.

Pomysł z forum szwajcarskiego.



BUŁKI JAK Z PIEKARNI

5 dkg drożdży
1 łyżka cukru
1/4 litra wody
500 gram mąki
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Rozmieszać w kubku drożdże z cukrem do całkowitego rozpuszczenia.
Wsypać mąkę do miski,dodać olej,1/4 litra wody i rozpuszczone drożdże.Posolić ciasto.
Ciasto wyrobić aż przestanie się lepić do rąk.
Przykryć miske z ciastem i wstawić na noc do lodówki.
Rano wygnieść ciasto i formować małe bułeczki(mi wyszło 12 sztuk) lub 2 długie bagietki.Położyć je na posmarowanej tłuszczem blaszce.Posmarować bułki olejem.
Po 20 minutach wstawić je do rozgrzanego piekarnika.Piec 10-20 minut w temperaturze 225 stopni.

Dla odmiany zwykłą mąkę można zastąpić pełnoziarnistą,bułki można posypać sezamem,makiem lub kminkiem.
Wiem,że niektórzy z Was się zdziwią,że ciasto drożdżowe każe wstawić do lodówki a nie w ciepłe miejsce,ale to taki przepis!!!Gwarantuje,że to ciasto w lodówce wyrośnie.

Wielkie Żarcie autor Mońcia



Składniki :
Ciasto
0,25 kg mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
czarny pieprz
łyżka oliwy z oliwek
150 ml płynu (pół na pół mleko i woda)
Pesto
2 pęczki bazylii
2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka orzeszków piniowych
25g parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
mozzarella lub feta
sardynki z zalewy



Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta Do miski przesiewamy niecałe ćwierć kilo mąki, zmieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia. Dodajemy szczyptę czarnego pieprzu, łyżkę oliwy z oliwek i około stu pięćdziesięciu mililitrów płynu – pół na pół chudego mleka i wody. Wszystko razem mieszamy, a następnie wyrabiamy na gładko na posypanej mąką stolnicy. Ciasto dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy na okrągłe placki. Pieczemy je 15 - 20 minut w 200 stopniach C. Po wyjęciu z piekarnika zawijamy w ściereczkę i studzimy. Przygotowanie pesto Do blendera wrzucamy dwa duże pęczki świeżej bazylii, dwie łyżeczki zmiażdżonego czosnku, łyżeczkę orzeszków pinii, 25 gramów parmezanu i dwie łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy sok z jednej cytryny i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej pasty, którą można doprawić solą i pieprzem. Na krążku ciasta rozprowadzamy łyżkę pesto, na tym układamy dwie, lub trzy sardynki z zalewy i parę plasterków fety lub mozzarelli. Zapiekamy kilka minut i przybieramy pietruszką lub cytryną.



Oto moje dzielo! Zakalca nie ma, smakuje swietnie.

http://img9.imageshack.us/img9/3516/img6640l.jpg

Przepis dostalam od serbskiej kolezanki z pracy

dalam :
250 gr maki kukurydz.
250 maki pszennej 505
lyzeczke soli
paczke proszku do pieczenia
1 jajko
1 szklanke mleka
1/4 szklanki oliwy
60 gram masla
1 lyzeczka cukru

wszystko wyrobic i do pieca.
Chlebek jest kruchszy niz normalny.

Nastepny zrobie na drozdzach albo zakwasie.



Sałatka do kebabu

Składniki
1/2 główki kapusty pekińskiej
jedna papryka czerwona/ żółta / pomarańczowa
2 pomidory
ogórek zielony
mała cebulka
marchew
natka pietruszki
jogurt naturalny 200 gram
majonez
czosnek
przyprawa curry
sól
pieprz

Warzywa dokłądnie myjemy i osuszamy.
Do dużej miski siekamy kapuste pekińską, cebule, natke pietruszki, nasepnie kroimi - dowolnie pomidora, ogórka w ćwierć platerki i paprykę i kostkę. Opcjonalnie jak lubicie możecie obrać i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej marchewkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

W kubku przygotowujemy sos.
Opakowanie jogurtu naturalnego mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Wciskamy jeden duży ząbek czosnku i dodajemy płaską łyżeczkę curry (im lepsz gatunkowo tym mniej dodajemy). Jak lubicie na wyjątkowo ostro to możecie dodać więcej curry i czosnku.

Sos mieszamy z sałatką i serwujemy do kebabu lub innego dania na wzór turecki.




5 dkg drożdży
190 gram mąki (ja dosypywałam więcej bo ciasto rzadkie było)
20 gram cukru - dać więcej bo mało słodkiehyhy
1 łyżeczka soli
3 jajka
150 gram masła

Wyrobić ciasto, z jednego jajka zostawić żółtko, zostawić aż wyrośnie.
Układać na papierze małe bułeczki, smarować rozbełtanym żółtkiem i posypać cynamonem.

Pies najpierw 10 minut w 220 stopni, potem ok. 5-7 minut w 180 stopni :)
Dziś robiłam i wyszły tak:


:aloha:
fajny przepis :aloha:



droga mmru
jak dobrze stwierdziłaś kucharz i piekarz to dwa inne zawody ale dowiedziałem się od znajomych jak takowy "domowy chlebek" zrobić od razu mówię że nie sprawdziłem osobiście tego przepisu bo do pieczenia chleba mnie jakoś nie ciągnie ale chętnie się dowiem czy przepis jest ok

50 dag mąki (najlepiej żytniej)
1 jajko
200 ml mleka + 120 ml wody
6-7 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
150 Gramów dodatków (płatki owsiane, otręby, siemię lniane, słonecznki, dynia, kninek, drobno pokrojona śliwka)

Mleko i wodę lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i solą , dodać mąkę, jajko i dodatki. Wyrabiać na pulchną masę (w razie za rzadkiego ciasta podsypać delikatnie mąką) włożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej płatkami owsianymi formy (najlepsza długa keksówka ), na wierzchu posypać makiem lub pestkami słonecznika.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 40 minut. Piec ok 5o minut w 180<sup>o</sup>C.


postaram skontaktować się ze znajomym piekarzem z polski wtedy umieszczę więcej przepisów na różne rodzaje chleba z tego co mi mówiono to jest najprostszy przepis
miłych wypieków



Dot.: Sałatki francuskie
  Sałata ze szparagami i łososiem

1 główka kruchej sałaty
1 pęczek białych lub zielonych szparagów
100 gram wędzonego łososia
3 jajka
3 łyżki oliwy z oliwki
3 łyżki octu winnego
2 łyżki posiekanego koperku
sól, świeżo zmielony pieprz





Sałatę umyć i pozostawić, aby wyschła. Szparagi cienko obrać, usuwając zdrewniałe dolne części i gotować przez 10 minut, najlepiej na parze. Odsączyć i zostawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo.
Liście sałaty rozdrobnić na kawałki, szparagi pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Łososia rozdrobnić. Składniki połączyć i polać przygotowanym wcześniej z oliwy, octu, soli i koperku sosem. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.



Może któryś z tych przepisów Ci się przyda , tylko coś takie znalazłam



wrzucam jeszcze przepis na moje absolutnie popisowe muffiny z jagodami (zwanymi borowkami w niektorych rejonach polski;))
przepis wydaje sie latwy, ale dosc latwo jest go schrzanic, bo ubijajac ciasto trzeba zrobic to w sam raz - ale gra warta swieczki, bo wychodza naprawde fantastyczne muffiny

nagrzac piec do 190 stopniu

450g maki (ok. 3 szklanki)
1 lyzka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki soli

suche skladniki wymieszac i odstawic

ok. 150g miekkiego masla
200g cukru (koniecznie bialego krysztalu) utrzepac mikserem na puszysta mase
dodac 2 duze jaja, jedno na raz az sie kompletnie polaczy, dodac 1 lyzeczke otartej skorki z cytryny
teraz juz recznie za pomoca trzepaczki albo delikatnie mikserem na najwolniejszych obrotach dodac do wszytskiego polowe suchyc skladnikow (delikatnie, niech sie zaledwie polaczca, nie musza zamieniac sie w gladka mase
odmierzyc ok. 300g naturalnego jogurtu
ok. 1/3 jogurtu dodac do masy
dorzucic polowe pozostalych suchych skladnikow, mieszac tylko, zeby polaczyc (powoli!)
dodac polowe pozostalego jogurtu, wymieszac
dodac reszte maki i reszte jogurtu
masa musi byc polaczona, ale nie gladka (zrobienie masy zbyt gladkiej spowoduje, e muffiny nie wyrosna)

do masy wrzucic ok 1.5 szklanki jagod - mozna uzyc mroonych, ale nalezy je najpierw odsaczyc i delikatie obtoczyc w mace

piec ok 25-30 minut az sie delikatnie zarumienia na wierzchu

starcza na ok 12-16 muffinow

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wpserwis.htw.pl
  • Powered by MyScript