Granatowiec właściwy

Tematy

biblia

Granat - Granatowiec właściwy (Punica granatum L.)
Jest krzewem (2-4 m wysokości), zimozielonym w krajach tropikalnych, w Europie zrzucającym owalne liście. Kwiaty są pomarańczowe, posiadają 5 - 7 działek kielicha i liczne pręciki. Pochodzi z Persji, w Europie północnej owoc ten jest znany od dawna. Obecnie uprawia się go w krajach klimatu tropikalnego i subtropikalnego. Owoce można przechowywać przez 2 miesiące w temperaturze pokojowej, 6 miesięcy w chłodniach.
Owoce jagodowe zwane granatami mają kulisty kształt z wystającą nasadą kielicha i średnicę 9 cm. Ciemnożółta, czasem nawet purpurowa skórka jest twarda, skórzasta, wewnątrz znajduje się czerwony jadalny miąższ, a w nim kilkaset jasnobrązowych pestek, również jadalnych. Owoce mają smak słodko - kwaskowaty.
Z soku granatu (zwanego grenadiną) produkuje się napoje, galaretki, używa się go także do produkcji wina i syropu. W krajach Środkowego Wschodu przygotowuje się sos, w którym granaty łączy się z orzechami.
Granaty zawierają 10 - 20% cukrów (głównie glukozy i fruktozy), 2 -5% kwasów organicznych (głównie kwas cytrynowy) (dlatego są dość kwaśne), 1,5% białek i witaminę C (13 mg/ 100 mg). W skórce owocu znajduje się dużo garbników (do 30%). 100 g owocu dostarcza 77 kalorii (322 dżule



To w takim razie chodzi prawdopodobnie o Granatowiec właściwy .

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wpserwis.htw.pl
  • Powered by MyScript