masą wiśniową do tortu

Tematy

biblia

Czekoladowo-wiśniowy sernik na zimno

Składniki:
galaretka wiśniowa
20 dag biszkoptów (2 opakowania, najlepiej podłużne biszkopty)
łyżka kawy rozpuszczalnej
1/2 kg wiśni
tabliczka czekolady deserowej
1/2 kg serka homogenizowanego (ja biorę 4 serki po 150 g waniliowe)
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
ew. alkohol (odrobina likieru lub rumu)

Galaretkę rozpuścić w 1/2 l przegotowanej gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. Wiśnie umyć, usunąć ogonki, wydrylować.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić na parze (ja dodaję odrobinę wody lub mleka, to lepiej się rozpuszcza). Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i serkami homo. (dobre jest też z zapachem rumowym i cukrem waniliowym). Połowę masy zmiksować z przestudzona czekoladą.
Kawę rozpuścić z 6 łyżkach gorącej wody i ew. dodać alkohol. Dno małej tortownicy (ja używam takiej o średnicy 26 cm) wyłożyć biszkoptami maczanymi w kawie i ew. alkoholu. Rozsmarować kasę czekoladową, ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Na nich rozsmarować jasna masę serową.
Na wierzchu ułożyć wiśnie, zalać je tężejącą galaretką. Tort schładzać 2 godziny.




Aszak u nas niedawno otworzyli ta cukiernie i tez planuje tam zamowic tort. Jakie wzielas wypelnienie bo chwalili sie, ze maja ponad 30 do wyboru.
ja wybrałam czekoladowo - wiśniowe. Był na dole tylko wąski pasek ciasta, a cały tort składał się z masy czekoladowej z całymi wiśniami.
Mnie smakował, ale ja łasuch jestem. Bartkowi nie bardzo smakował, więc nie polecam.
Chyba lepszy by był ze standardowymi paskami z ciasta przekładanymi tylko kremem.

Dziś Bartek zaniósł cukierki do przedszkola i pierwszy raz od tygodnia nie płakał!!!

N@dja, rozważam Twoją propozycję. Kusząca...



Nigdy nie robiłem tego tortu, ale moja mam robi go bardzo często. Jest to mój ulubiony tort ;)



Torcik węgierski

Ciasto:
5 białek ubić, dodać niecałą szklankę cukru, dodać żółtka(5), 3 łyżki maki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i sody

Masa:
2 galaretki (ciemne- np. wiśniowa lub jagodowa) rozpuścić w ½ l gotowanej wody, 4 całe jajka + 1 ½ szklanki cukru ubić na parze i ostudzić. 2 kostki masła utrzeć na puszysta masę, dodać ubitą na parze masę, 4 czubiaste łyżki kakao, 200mml spirytusu lub koniaku plus gęsta płynną galaretkę + 3 szklanki wydrążonych wiśni lub czarnej porzeczki, wymieszać.

Ciasto nasączyć, poprzekładać masą.

Ja osobiście wolę z wiśniami:



Świetny ten biszkopt - puszysty, mięciutki, rośnie jak szalony Piekłam w poniedziałek, wczoraj przekroiłam na 3 i przełożyłam masą wiśniową i wyszedł super tort



Robiłam kiedyś "masę" do tortu dla bezmlecznego alergika z soku pomarańczowego plus proszek budyniowy.
Była bardzo smaczna. Podobna do tej:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19195&hl=kubu*
U Ciebie cytrusy na indeksie, więc mógły być inny sok - na przykład wiśniowy.



Ufff...i po wszystkim

Tort wyszedl ....masa wspaniala...biszkopt przekroilam tylko na 2 czesci, bo dzieciakom tak latwiej go wsunac ........na jeden polozylam brzoskwinie, potem mase i galaretki ( wisniowa i ananasowa).....

dekoracje- no coz, na to pozwolil klimat ....wczoraj wieczorem naprodukowalam rozne ozdobki z czekolady, ale dzisiaj za nic nie chcialy stac.....po kilku minutach wiotczaly i wyobrazam sobie tylko co by sie dzialo z nimi po pol godziny..........z kolorowymi drazetkami trafilam 100%- najwiekza ucieche z nich mialy dzieciaki- wybieraly je palcami z tortu

Nadprogramowa mase uzylam do cupcakes

A teraz zdjecia- nie badzcie za okrutne, to moje poczatki ;) ;) ;)





i tort z jubilatem ;)




Kurcze no, przecież nie zrobię dla dziecka ciasta z dodatkiem wiśni w rumie...  
Czy wiśnie mrożone w formie rozmrożonej się nadadzą?  :gruebel:
ja nie chciałam ,żebyś do tortu dla dziecka dodawała alkohol
tylko ja sama dodałam nalewkę wiśniową do ciasta,( ale oile wiem to wtrakcie pieczenia alkohol i tak wyparował został sam aromat ,inaczej się dzieje jeśli dodaje się do masy,kremu,bitej śmietany-tu zostaje)
chciałam tylko powiedzieć ,że wiśnie bardzo pasują do czekolady.



na tortownice o średnicy 28 cm
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka octu
łyżeczka wody- bardzo zimnej
Masa:
1 duży (500g) jogurt wiśniowy lub brzoskwiniowy z dużymi kawałkami owoców
1 galaretka wiśniowa lub brzoskwiniowa
Do nasączenia:
1 szklanka herbaty z cytryna i z cukrem lub szklanka wody z sokiem wiśniowym
Na wierzch :
1 galaretka wiśniowa lub brzoskwiniowa
1 puszka brzoskwiń lub 2 puszki mandarynek (przy galaretce wiśniowej)


sposób przygotowania
Biszkopt: Z białek ubić sztywna pianę, dodać cukier, żółtka, ocet i wodę. Mąki przesiać wymieszać z proszkiem i wymieszać z masą jajeczną. Tortownice wysmarować olejem i posypać bułka tartą. Piec ok. 45 minut w temperaturze 160-170 stopni. Ostudzić przekroić na 2 części.
Masa: galaretkę rozpuścić w połowie porcji wody, ostudzić. Jogurt ubić mikserem, dodać rzadka galaretkę. 2/3 rozsmarować na nasączonym krążku, przykryć drugim. Nasączyć i posmarować go resztą masy. Wstawić do lodówki. Druga galaretkę rozpuścić w 3/4 porcji wody, na zastygniętej masie ułożyć owoce i zalać galaretką. Wstawić do lodówki.



Wiśniowy tort ze Szwarcwaldu - kilka słów o historii tortu


Ten piękny i smakowity tort powstał stosunkowo niedawno. Pochodzi z południowych Niemiec, czyli regionu, gdzie produkuje się kirsz – destylat z czarnych wiśni, którym nasącza się ciasto.

Do Schwarzwälder Kirschtorte przyznają się także Francuzi z Alzacji i Franche ComtĂŠ oraz Szwajcarzy z Zoug. Nazwa tortu pochodzi od bezbarwnej o silnym zapachu wódki kirszowej, która jest niezbędnym składnikiem tego przysmaku. Wyrabia się ją właśnie w Szwarcwaldzie, z przefermentowanych czarnych wiśni – specjalnego gatunku owoców o bardzo dużych pestkach.

We Francji i Niemczech znany jest jako tort z Czarnego Lasu, natomiast w Szwajcarii to po prostu tort kirszowy. Różni je masa, którą przekłada się ciasto, i przybranie. We Francji i Niemczech czekoladowe krążki ciasta przekłada się bitą śmietaną, czekoladą i wiśniami. W Szwajcarii natomiast ciasto przekłada się kremem maślanym, a dekoracja to także krem, czekolada, wiśnie i posiekane orzechy.

W każdym przypadku tort podaje się tuż po przyrządzeniu, gdyż najlepszy jest bardzo świeży. Krążki ciasta można upiec wcześniej, ale kremem przekłada się przed podaniem. Warto go schłodzić w lodówce – byle nie za długo, gdyż bita śmietana długo stać nie lubi.

Żródło: miesięcznik „Moje Gotowanie”

Oryginalny przepis na wiśniowy tort ze Szwarcwaldu



Witam!
Mam kilka pytań odnośnie tej masy.
1. Chcę jej użyć do tortu? Czy po ubiciu takiej schłodzonej muszę dodawać masło?
2. Czy jeśli na nią bezpośrednio położę dżem wiśniowy lub same wiśnie odsączone to może popłynąć? Bo wymyśliłam sobie w ogóle tort dwukolorowy z nutą wiśniową - pierwsza warstwa: krem czekoladowy z wiśniami lub dżemem, potem masa śmietanowa, znowu krem z wiśniami i na górze dekoracja masą śmietanową. Myślicie że coś takiego może wyjść?



Ja robię troszkę bardziej pracochłonnego, ale chyba równie pysznego jak tort kachny

Ja biszkopt piekę sama
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki ( czasem dodaję pół na pół z makiem)
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksować aż bedzie gładka masa. Do tego żółtka.Później przesianą mąke z proszkiem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30-40 min.
Krem w zależności od imprezy
Duża śmietanka kremówka dobrze schłodzona ubita z cukrem pudrem( ok szklanki), marmolada wiśniowa, śliwkowa lub jaką kto lubi. Biszkopt po przecięciu nasączam mocną herbatą z cytryną i cukrem lub alkoholem.
Wszystko dekoruję owocami - winogrona na pół ciemne i jasne na przemian, brzoskwinie, truskawki. Czasami robię galaretkę i wylewam ją na talerz. Po sastygnięciu wycinam z niej różne wzorki, literki, kwiatuszki i.t.p
Albo krem rafaello
Dwie białe czekolady rozpuścić nad parą troszkę ostudzić. Dodać 250 ml. śmietanki kremówki i 3 śmietany w proszku. Wszystko dobrze ubijać aż zacznie gęstnieć. Dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe(dość drogie).
Przełożyć placki biszkoptowe i

Palce lizać



No i miód wylałaś na moje serce.
Nic tak nie cieszy jak udany przepis.

Elu zastanowiłaś mnie tą masą. Moja chociaż początkowo trochę rzadka w lodówce zgęstniała. Wypływała z tortu? Może następnym razem trzeba zmniejszyć ilość bitej?

Ja kładę w takiej kolejności jak napisałam. Ponieważ biszkopt jest bardzo lekki a śmietanka cięższa wolę na spód wyłożyć nutellę, żeby pozostałe warstwy jej nie zgniotły.
Ale to moja teoria. Ja też nie mam wielkiego doświadczenia.Po prostu robię tak na wyczucie.
A czy tort mógłby być wiśniowy?

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wpserwis.htw.pl
  • Powered by MyScript