" />1. Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie kremówce - ok. 200 g. na małym ogniu. 2. Wystudzić mocno. 3. Bardzo schłodzoną ubić dosypując śmietan-fix (niekoniecznie, zależy od tego, kiedy tort będzie konsumowany). 4. Rozetrzeć kostkę masła Extra (żadne tam mixy). 5. Do roztartego dodawać po łyżce zimny budyń (ja robię budyń sama- 1/2 l. mleka, 2łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier do smaku i cukier waniliowy; ale równie dobrze może być z torebki). 6. Dodawać po łyżce ubitą śmietanę z czekoladą. 6. Przed dekoracją dobrze jest jeszcze potrzymać trochę masę w lodówce.
Świetnie pasują do niej świeże truskawki i maliny.
Z wiórkami kokosowymi stworzy prawie rafaello.
Można nie dodawać białej czekolady, w zamian na to wsypać mniej lub bardziej zmielone orzechy, albo ugotować budyć z kawą rozpuszczalną. Albo dodać kakao. Możliwości jest mnóstwo!
Jeśli chcę ciemny krem czekoladowy, to do masła dodaję nutellę, potem krem budyniowy, ubitą śmietanę i starkowaną gorzką czekoladę. To jest ulubiony krem dzieci. Tu pasują wiśnie z kolei, albo całe orzechy, albo M&M'sy.
Składniki na biszkopt:
4 jajka 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, następnie dodaj stopniowo cukier, żółtka i olej stale mieszając (miksując). Wsyp stopniowo przesianą mąkę, kakao i proszek i delikatnie wymieszaj z jajkami. Piecz w tortownicy w temp. 150 - 160*C do tzw. suchego patyczka.
Na krem:
3 jajka 200 g cukru 250 g masła 120 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao) 2 łyżki kakao kieliszek rumu bądź spirytusu
Dodatkowo:
truskawki bądź maliny 60g gorzkiej czekolady Biała czekolada
Ubij jajka z cukrem nad gorącą parą na biały krem. Ostudź. Masło utrzyj w misce, stopniowo dodając ostudzony krem, kakao, roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz kieliszek spirytusu.
Ostudzony biszkopt podziel na 2 spody. Na pierwszy nałóż ok 1/2 kremu (można ułożyć truskawki albo maliny). Przykryj drugim biszkoptem, resztą masy pokryj równomiernie wierzch i boki ciasta. Posyp startą czekoladą i ułóż owoce. Boki obsyp białą czekoladą, wiórkami kokosowymi bądź płatkami migdałów.Przed podaniem włóż do lodówki na min. 30 minut.
bez tytułu.JPG
" />My stawiamy na owocowy - a raczej z owocami - wiekszosc tortow weselnych, ktore jadlam mi nie smakowaly bo byly slodkiei ciezkie! To nasz torcik z degustacji (zdjecie lekko rozmazane, wizualnie troche odbiega od tego jak ma wygladac, ale najwazniejszy byl dla nas smak) - byl przepyszny - leciutki, masa nie wiem jaka (wydaje mi sie, ze waniliowa albo smietankowa), ale idealnie komponowala sie z nie bardzo slodkimi malinami. A te rureczki z bialej czekolady na wykoczenie przepyszne. Zdjecie tortu otyginalu, juz gdzies wrzucalam
Załącznik:P1040185.JPG
" /> ">My stawiamy na owocowy - a raczej z owocami - wiekszosc tortow weselnych, ktore jadlam mi nie smakowaly bo byly slodkiei ciezkie! To nasz torcik z degustacji (zdjecie lekko rozmazane, wizualnie troche odbiega od tego jak ma wygladac, ale najwazniejszy byl dla nas smak) - byl przepyszny - leciutki, masa nie wiem jaka (wydaje mi sie, ze waniliowa albo smietankowa), ale idealnie komponowala sie z nie bardzo slodkimi malinami. A te rureczki z bialej czekolady na wykoczenie przepyszne. Zdjecie tortu otyginalu, juz gdzies wrzucalam
Załącznik:P1040185.JPG
hej dziewczyny pomyslalam ze sie dolacze
Mag to jest straszny zbieg okolicznosci mamy slub w tym samym dniu mnie rowniez podoba sie taki tort Znalazlam zdjecie na internecie ale jesczre niewymyslilam jaki chcialabym zeby byl w srodku oto moj wybor wiesz co myslalam ze moze srodek moze moglby byc mus z ciemnej czekolady czy cos takiego moglo by to pasowac do kwaskowatych malinek co wy na to?
" />alex jeszcze nie spotkalam sie z takim lukrem musze spisac
ja dzis znalazlam
Krem do tortów
Składniki - 250 g masła (nie margaryny) miękkiego- tzn. nie z lodówki - 4 żółtka - 1 zapach rumowy - cukier puder (ok. 20 dag) - ok. 4 łyżki kakao (takiego jak do mleka) rozpuszczonego w odrobinie wody (malutko-ok. 3-4 łyżek, tylko tyle wody, żeby kakao z sypkiego stało się płynne- taka gęsta, kakaowa zawiesina) Przepis 1. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. 2. Do masy dodajemy zapach rumowy i stopniowo, cały czas ucierając, wlewamy kakao. 3. Ucieramy na gładką, jednolitą i puszystą masę.
Krem jest pyszny, zawsze gdy go robię wszyscy go podjadają, więc ostatecznie do tortu zostaje go trochę mniej:))) Ja najbardziej lubię czekoladowy ale można też zrobić wersję kawową i zamiast kakao dodać kawy rozpuszczalnej. POLECAM!:))
zrodlo wielkie zarcie .pl
---------------
i jeszcze taki
1. Tabliczka Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie kremówce - ok. 200 g. na małym ogniu. 2. Wystudzić mocno. 3. Bardzo schłodzoną ubić dosypując śmietan-fix (niekoniecznie, zależy od tego, kiedy tort będzie konsumowany). 4. Rozetrzeć kostkę masła Extra (żadne tam mixy). 5. Do roztartego dodawać po łyżce zimny budyń (ja robię budyń sama- 1/2 l. mleka, 2łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier do smaku i cukier waniliowy; ale równie dobrze może być z torebki). 6. Dodawać po łyżce ubitą śmietanę z czekoladą. 6. Przed dekoracją dobrze jest jeszcze potrzymać trochę masę w lodówce.
Świetnie pasują do niej świeże truskawki i maliny.
Z wiórkami kokosowymi stworzy prawie rafaello.
Można nie dodawać białej czekolady, w zamian na to wsypać mniej lub bardziej zmielone orzechy, albo ugotować budyć z kawą rozpuszczalną. Albo dodać kakao. Możliwości jest mnóstwo!
Jeśli chcę ciemny krem czekoladowy, to do masła dodaję nutellę, potem krem budyniowy, ubitą śmietanę i starkowaną gorzką czekoladę. To jest ulubiony krem dzieci. Tu pasują wiśnie z kolei, albo całe orzechy, albo M&M'sy. Co kto lubi.
zrodlo jakie forum?
Kurde musze wyprobowac ktorys z nich
Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 10 minut
Oczekiwanie: 4 godziny
Porcja: 355 kcal
Składniki na 8 porcji
CIASTO:
● 1/2 szklanki (7,5 dag) mąki
● 5 dag schłodzonego masła
● łyżka cukru
● szczypta soli
KREM:
● 30 dag mrożonych malin
● 2 żółtka
● 5 łyżek (7,5 dag) cukru
● 2 opakowania galaretki malinowej WINIARY
● łyżeczka soku z cytryny
● 25 dag twarogu
● 250 ml śmietanki kremówki
● 2 białka
● 10 dag malin do dekoracji
■ Ciasto: z podanych składników i 2 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto. Wylepić nim natłuszczoną blachę (taką, by po upieczeniu dało się z ciasta wykroić 8 krążków o śr. 8–10 cm). Nakłuć widelcem. Piec 10 min w temp. 200°C.
■ Krem: maliny rozmrozić na sicie. Rozgnieść widelcem (nie miksować, bo rozdrobnione pestki są gorzkie!). Odmierzyć 3 łyżki soku, który powstał w czasie rozmrażania owoców. Zagotować na małym ogniu, wymieszać z połową opakowania galaretki. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać sok z cytryny, dodać twaróg. Rozdrobnione maliny połączyć z kremem serowym.
■ Kilka łyżek kremu najpierw starannie wymieszać z galaretką, a potem dodać do reszty kremu serowego. Całość wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Wyjąć masę, gdy zacznie tężeć.
■ Białka ubić na sztywną pianę. Śmietanę również ubić. Pianę i bitą śmietanę wymieszać z kremem serowo-malinowym. Pozostałą galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić, aby lekko stężała. Wykrojone krążki ciasta otoczyć pierścieniami z folii aluminiowej. Na ciasto nałożyć krem, wyrównać. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
■ Przybrać torciki całymi malinami, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki jeszcze na 2 godziny
Owocowy pucharek
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 2–3 godziny
Porcja: 560 kcal
Składniki na 4–6 porcji
● 500 ml śmietany kremówki
● 2 łyżki cukru pudru
● 10 dag migdałów
● galaretki: cytrynowa, malinowa i agrestowa WINIARY
● 25 dag mieszanych owoców (np. kiwi, mrożone truskawki, maliny)
■ Migdały posiekać, uprażyć na złoty kolor na suchej patelni, ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z migdałami.
■ Galaretki rozpuścić w nieco mniejszej ilości gorącej wody, niż podano na opakowaniu. Wylać do płaskich naczyń. Wstawić do lodówki na 2–3 godziny. Gdy całkowicie stężeją, pokroić w niewielką kostkę.
■ Owoce umyć, obrać, pokroić na kawałki. W wysokich pucharkach układać na przemian warstwy kremu migdałowego, owoców i kolorowych kostek galaretki – aż do wyczerpania składników.
Mus waniliowo-czekoladowy
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 2–3 godziny
Porcja: 540 kcal
Składniki na 6–8 porcji
● 20 dag białej czekolady
● 2 jajka
● 4 łyżki cukru pudru
● 300 ml gęstej śmietany
● torebka żelatyny
● 150 ml jogurtu
● torebka cukru waniliowego
SOS:
● 1/2 opakowania budyniu czekoladowego WINIARY
● 5 dag gorzkiej czekolady
● 1/2 l kremówki
● 2 łyżki rumu
■ Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać ze stopioną czekoladą.
■ Śmietanę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Wsypać żelatynę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Połączyć z masą waniliową, ubijając energicznie, aż stanie się jednolita. Dolać jogurt, dokładnie wymieszać.
■ Białka ubić na sztywno. Wymieszać z masą waniliową. Mus przełożyć do keksówki (o pojemności 1 litra), wyłożonej folią spożywczą (jeżeli forma jest silikonowa, to folia nie jest potrzebna). Wygładzić powierzchnię (stukając lekko formą o blat stołu), przykryć folią i wstawić do lodówki na 2–3 godz.
■ Sos: śmietanę podgrzać, wrzucić połamaną gorzką czekoladę, rozpuścić. Wsypać proszek budyniowy i lekko podgrzewać, mieszając. Zdjąć z ognia, wlać rum. Dokładnie wymieszać. Jeżeli sos będzie za gęsty, rozrzedzić go zimną wodą lub mlekiem.
■ Stężały mus wyjąć z formy, pokroić w plastry. Podawać polany sosem czekoladowym.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plwpserwis.htw.pl
|