a ja jak mam zaskoczyc gosci przy minimalnym wkladzie pracy robie tak: na spód
waskiej blachy klade herbatniki. gotuje 2 budynie np, smietankowe ale z PÓŁ
litra mleka, wylewam te gęsta masę ma ciacha, przykrywam kolejną warstwą
ciastek. gotuje kolejne dwa budynie ale tym razem czekoladowe w tej samej
ilosci mleka acha i trzeba oslodzic mleko( ja daje 2 łyzki cukru). I znowy
budyn na ciacha, przykrywam kolejnymi ciachami. wylewam na to polewe
czekoladowa (tzw gotowca)i ozdabiam czym sie da:-) potem trzeba dobrze
schłodzic i smacznego!!!
Jeśli chodzi o ciasta, to dostałam ostatnio świetny przepis na krem do
biszkopta. Biszkopt upiec. 2 budynie śmietankowe ubić (proszek) z trzema całymi
jajkami i ugotować w szklance mleka. 1 paczkę kawy capuccino czekoladowego
rozetrzeć z trzema łyżkami wody. Półtorej kostki masła ubić i ubijając dalej
dodawać na przemian po łyżce masy budyniowej i po łyżce kawy. Biszkopt
przekroić, posmarować częścią masy, ułożyć małe bezy i zasmarować drugą
częścią, przykryć biszkoptem. Musi postać chociaż z godzinę. Na wierzch
proponuję polewę czekoladową. Pychota.
Niestety nie po drodze mi i nie będę mogła spróbować, ale u nas też jest M1, a
w nim market Real. Nie pamiętam dobrze - mogło to być też w Geancie - ale chyba
tam kupowałam kiedyś czekoladowe ciasto "Wspomnie lata" i chyba "Kwiat
wanilii". Było wilgotne i przekładane kremem - może to coś w tym stylu?
Moim zdaniem, można wykorzystać Murzynka [to bardzo smaczne i uniwersalne
ciasto – w razie czego służę przepisem]. Proporcje klasyczne, tylko bez
odlewania masy kakaowej do posmarowania ciasta, dzięki twemu będzie bardziej
wilgotne.
Jeśli to Twoje „Diablo” było jednowarstwowe, można upiec na większej blaszce,
żeby nie było zbyt wysokie. Trzeba je piec w niższej temp. [ok. 160 st. C],
żeby równo wyrosło.
Następnie skroić lekko skórkę [lepiej będzie się budyń przylegał] i lekko go
nasączyć.
Czasami robię takie ciasto z kremem czekoladowym [po nasączeniu podobne jest do
tortowego]. Kroję Murzynka na 2 lub 3 warstwy [w zależności od tego jak jest
wysoki] i nasączam go miksturą:
3/4 szklanki ciepłej wody
aromat rumowy
2 łyżeczki cukru
3 łyżki czystej wódki lub bardziej szlachetnego trunku np. rumu
Krem budyniowy radzę zrobić z żółtek - jest smaczniejszy i nie pochodzi wodą,
jak to się mi zdarzyło, gdy użyłam gotowego budyniu.
Na wierzch można ułożyć różne owoce i posmarować je galaretka rozrobioną w
małej ilości wody lub specjalną polewą do tortów TortenguĂź [u nas niestety
teraz niedostępna].
co prawda już po świętach, ale podam Ci przepis na najbardziej fantastyczny
sernik po słońcem, robiłam taki z babcią x-lat temu a teraz robię z teściową.
Składniki:
1,5 kg sera półtłustego albo zmielonego, albo przemielić z 2,3 razy,
12 jaj
2 szklanki cukru,
kostka masła,
2 budynie waniliowe,
aromat cytrynowy,
rodzynki
polewa czekoladowa
Przygotowanie
masło utrzeć z 2 całymi jajkami, dodawać powoli ser, bo inaczej mikser może
zastrajkować ;-) i dodawać w międzyczasie 10 żółtek odzielonych od białek i
wsypywać cukier, dalej wsypać budynie, wyrabiać wszystko na jednolitą masę.
Sparzyć rodzynki, osuszyć, oprószyć lekko mąką. Ubić pianę na sztywno. Ubitą
pianę dodać do ciasta, dodać aromat 'na oko", dodać rodzynki - wymieszać z
ciastem. Tak przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną paierem do pieczenia
i nasmarowaną lekko masłem i wstawić do nagrzanego na 140 st C piekarnika po
ok. 10 min zwiększyć temp. na 170 i piec w sumie ok. 1h. Po upieczeniu i
ostudzeniu polać roztopioną polewą czekoladową i zostawić do zastygnięcia.
Suma sumarum jeśli tradycyjny sernik to tylko taki, pychotka :-)))
To jest przepis, jeśli dobrze pamiętam ściągnięty z Polek.
1 budyń czekoladowy, 375 ml mleka, 300 g serka homogenizowanego, 2 jaja, 350 g
mąki, 1 paczka drożdży instant, szczypta proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru
waniliowego, 50 g cukru pudru, 75 g masła, 750 g gruszek.
Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu z ilością mleka j.w. Dodać do
niego 150 g serka, 1 żółtko, wystudzić. Z 250 g mąki, drożdży, 1 jajka i 150 g
serka zagnieść ciasto, odstawić. Zagnieść ciasto ze 100 g mąki, proszku do
pieczenia,cukru waniliowego, cukru pudru i masła. Oba ciasta zagnieść razem.
Podzielić wyrobione ciasto na 2 cześci. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki,
wydrażyć gniazda nasienne. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Połową ciasta wyłożyć dno, brzegi ciasta wysmarować białkiem,
rozsmarować masę budyniową, zostawiając 1,5 cm brzegu. Ułożyć gruszki. Nałożyć
drugą część ciasta, nakłuć. Posmarować białkiem. Ciasto odstawić na 20 min. do
wyrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni przez 40 minut.
Ja robiłam niedawno to ciasto i w moim odczuciu jest trochę mało słodkie.
Dlatego jeśli lubisz słodkie ciasta, musisz dodać więcej cukru, ale to jest
moja subiektywna ocena.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plwpserwis.htw.pl
|