Masło a margaryna

Tematy

biblia

W obniżaniu cholesterolu najważniejsza jest DIETA!!!!!
Dopiero kiedy kontrolne badnia wykażą że jest nieskuteczna DIETA plus leki.
Wspomniana margaryna to oczywiście chwyt marketingowy. Owszem zastępując słoninę, masło i smalec tym(cholernie drogim) produktem cholesterol powinien się obniżyć, ale będzie to wynik odstawienia masła a nie jedzenia "cudownej" margaryny!
Przeczytałem tekst "dobra dieta"- kompletna pomyłka i do tego niebezpieczna dla życia!
No i chyba najważniejsza i niezmienna rada- idź z tym do specjalisty, od tego są lekarze!



Pyszne i szybkie w wykonaniu Kawowe ciasteczka owsiane


Składniki:
- 10 dkg masła/margaryny
- 1 szklanka cukru
- pół filiżanki mleka
- 2-3 duże łyżki kawy rozpuszczalnej
- ok. 3 szklanki płatków owsianych


Wykonanie:
Masło rozpuścić, dodać cukier, mleko, kawę, wymieszać, zagotować. Zagotowaną masę zdjąć z ognia, dodać płaki i szybko wymieszać. Formować łyżką na talerzu/tacce kształt ciastek i pozostawić do zastygnięcia.

*****

Blok czekoladowy z herbatnikami

Składniki:
- mleko w proszku (500 dag)
- kostka margaryny
- pół szklanki wody
- 6 łyżek kakao
- 2 szkalnki cukru
- herbatniki
- można dodać rodzynki

Sposób przyrządzania:
Mleko w proszku, kakao i herbatniki razem wymieszać. W garnuszku zagotować cukier, wodę i margarynę. Po zagotowaniu wymieszać z mlekiem, kakao i herbatnikami. Następnie wlać do tortownicy lub keksówki i po ostygnięciu wstawić do lodówk



Placuszki z amarantusa:


2 jajka
1 filiżanka mleka
łyżka miodu
2 łyżki stopionego masła lub margaryny
1 filiżanka mąki pszennej
1 filiżanka mąki z amrantusa.

Jajka ubić, dodać mleko, miód, stopione masło i wymieszać. Dodać mąkę pszenną i mąkę z amarantusa.
Wyrobić ciasto i zostawić na noc w lodówce.
Formować z ciasta cienkie placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju.



jajka ubija sie na parze, a wiec miska nie moze byc zanurzona w wodzie... bierzesz garnek, wlewasz wode i zagotowujesz, nakladasz metalowa miska, dajesz jaja, cukier i ubijasz mikserem, az masa bedzie biala... i nie za dlugo bo zrobisz jajecznice nastepnie zdejmujesz z gara i dalej ubijasz do puszystosci, no ale to co ja pisze to odnosi sie do biszkoptu, polewy nigdy takiej nie robilam...

natomiast moge z czystym sercem polecic Ci ta:

2 łyżki stołowe margaryny lub masła
2 łyżki stołowe śmietany od 12% wzwyż (ja używam 12%)
4 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe kakao

sposób przygotowania
W rondelku rozpuścić tłuszcz, zestawić z ognia. Powolutku dolewać śmietanę, i szybko mieszać, żeby śmietanie nic złego się nie przytrafiło. Dodać cukier i kakao, ponownie wstawić na palnik, mieszać szybko do połączenia się składników. Smarować ciasto. Można wstawić ciasto z polewa do lodówki do szybkiego zastygnięcia, a można też trzymać je w temperaturze pokojowej.



Składniki :
35 dkg mąki
ćwierć szklanki mleka
3 dkg drożdży
6 dkg cukru
2 jaja
0.5 kostki margaryny
1.5 dkg masła
łyżeczka startej skórki cytrynowej
żółtko
pisanka
0.5 łyżeczki soli



Sposób przygotowania:

Z drożdży, połowy łyżeczki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Mąkę przesiać, odsypać trzecią jej część, a do pozostałej dodać cukier, sól oraz rozczyn, wbić jaja (jedną nie uszkodzoną połówkę skorupki zachować) i, stopniowo dodając odsypaną mąkę, wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie, dodać margarynę pokrojoną w małe kawałki, startą skórkę cytrynową, resztę mąki znów dokładnie wyrobić. Na posypanej mąką stolnicy utoczyć z ciasta kulę, włożyć ją do wysmarowanej masłem dużej miski, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, kilkakrotnie uderzyć nim o stolnicę, a następnie utoczyć z niego wałek o średnicy ok. 5 cm. Z części wałka zwinąć pierścień o średnicy 15 cm, przenieść go na wysmarowaną masłem blachę i ułożyć na nim coraz to mniejsze pierścienie. Pozostawić w cieple na pół godziny, by ciasto urosło. Pustą, umytą i osuszoną połówkę skorupki jajka ułożyć na wierzchu i posmarować ciasto rozkłóconym żółtkiem. Piec (ok. 45 min.) na jasnobrązowy kolor. Po wyjęciu z piekarniku ostudzić, a w miejsce skorupki włożyć pisankę.




Aga - mam przepis ale nie wiem ile dni wcześniej trzeba ciasto robić :oops:

CIASTO:
25dkg miodu (może być sztuczny)
3 łyżki kakao
80 dkg mąki pszennej
25 dkg margaryny
1 łyzka sody
Wszystko razem zagnieść, podzielić na 3 części. Rozwałkować i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor - w 180° około 15 minut

MASA:
1/2 litra mleka, 3 łyzki kaszy manny - ugotować
Utrzeć szklankę cukru pudru z kostką "palmy" - dodawać powoli kaszę z mlekiem.

POLEWA:
5 łyzek cukru, 3 łyzki kakao, 3 łyzki wody, 5 dkg masła


oto przepisik :p
a na wierzchu są zawsze przepyszne migdały i skórka pomarańczowa :p
dzięki :sabber:



Jaki smakowity wątek :wink:

A miałam sie odchudzać :oops:

To ja też coś zapodam - deser bez pieczenia.

KULECZKI OWSIANE


- 1,5 szklanki mleka
- pół kostki masła (lub margaryny)
- 4 łyżki kakao
- zapach migdałowy (lub inny jak kto lubi)
- 1 szklanka cukru
- 1 paczuszka cukru waniliowego
- paczka płatków owsianych (górskich) 400g
+ garnek z nieprzywierajacym dnem

Do garnka wlać szklankę mleka (reszte zostawić na potem) Wrzucić masło i pozostałe składniki. Wymieszać
Kiedy calość zawrze dosypac płatki i od tego momentu ciagle mieszać ( bo przywiera!) Pogotować kilka minut dodając wg potrzeby pozostale mleko gdy masa zbyt mocno się zagęszcza.
Zestawić z ognia i przestudzić. Gdy masa będzie lekko ciepła formowac kulki ( mnie wychodzi ok30szt).
Po przestudzeniu włożyc do lodówki by zastygły.
SMACZNEGO!!!

Ten deser nie jest tak słodki jak sklepowe słodycze (choć oczywiście można dodać więcej cukru jeśli ktoś lubi) Ale mój synek i mąż bardzo go lubią.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wpserwis.htw.pl
  • Powered by MyScript