grillo-wędzarnie murowane

Tematy

biblia

Kaflowe piece pokojowe (także z wymiennikiem wodnym do c.o.), kuchenne trzony kaflowe (w opcji z wężownicą do c.w.u. lub z wymiennikiem wodnym większej mocy zdolnym dogrzać do 70m2), tradycyjne kominki otwarte na zaprawie zduńskiej, kominki tarasowe i ogrodowe, kominki z wkładami grzewczymi, murowane piece chlebowe i do pizzy (wewnętrzne i zewnętrzne), gotowe ceramiczne piece chlebowe w ośmiu wielkościach (w tym profesjonalny piec do małej gastronomii) szybkie w montażu, ogrodowe centra gastronomiczne do urządzania biesiad zewnętrznych (atrakcyjnie stylizowane kompleksy, w których skład wchodzą: kominek otwarty, grill, wędzarnia jedno-, dwu- lub trzykomorowa, tradycyjny piec chlebowy, murowany trzon kuchenny do robienia wakacyjnych zapraw itp.) w postaci zadaszonych tzw. pokojów letnich z elementami architektury zewnętrznej: fontanną, wodospadem, kaskadą, oczkiem wodnym i z odpowiednio rozmieszczonym oświetleniem naziemnym i podwodnym. Teren całego kraju. Więcej informacji: 68 3273341, 606756498 www.salonsobkowiak.pl



Kominki, piece, kuchnie węglowe i na drewno, piecyki i kotły kuchenne, kotły CO, kafle z 12 kaflarni (wyciskane i zalewane), wszelkiego typu metalowe okucia i akcesoria do kuchni i pieców kaflowych, podkowy (wężownice), gotowa workowana zaprawa zduńska; kominki otwarte, piece chlebowe, kominki tarasowe i ogrodowe, centra gastronomiczne do urządzania biesiad zewnętrznych (atrakcyjnie stylizowane kompleksy, w których skład wchodzą: kominek otwarty, grill, wędzarnia jedno-, dwu- lub trzykomorowa, tradycyjny piec chlebowy, murowany trzon kuchenny do robienia wakacyjnych zapraw itp.) w postaci zadaszonych tzw. "pokojów letnich" z elementami architektury zewnętrznej: fontanną, wodospadem, kaskadą, oczkiem wodnym i z odpowiednio rozmieszczonym oświetleniem naziemnym i podwodnym; kominkowe systemy grzewcze i nie tylko - sprzedaż i usługi na terenie całego kraju. Więcej informacji: www.sobkowiak.prv.pl



Ja mam "grill-kominek-wędzarnię" murowany przez murarza amatora. Zdjęcia niestety nie mogę wstawić bo nowiutki aparacik zastrajkował. Mam zdjęcia ale wykonane że tak powiem w poprzedniej epoce fotografii.
Pomysł takiego grilla świetny ale u mnie niestety lokalizacja jest dość niefortunna i zbyt daleko od tarasu czyli miejca biesiadowania. Zauważyłam to gdy ja miałam dyżur przy grilu. Dlatego też od dłuższego czasu używamy go jedynie jako wędzarni - kurczaczki i rybki wędzą się super. A grilujemy tak jak Basia...
Tak więc ja radzę : żeby nie izolować towarzysko "operatora" grila - jak najbliżej stołu i ludzi przy nim zgromadzonych.



Prawo budowlane sie zmieniło. (ostatnimi czasy) i teraz tak.....

Obiekt małej architektury (pergola z płytami poliwęglanowymi pod krokwiami żeby mi na auto soki i śnieg nie padał) postawiony 10cm od ściany budynku i 50cm do ogrodzenia. Podłoże kostka (3,5x6m2). Będę tam parkował samochód i składował drewno. Na szkicu działki naniesiona jest tam pow. utwardzona..

a) Czy ten obiekt przylega do budynku?
b) jako pergola czy może stac tak blisko granicy działki.
c) Jak go zgłosić: zadaszone miejsce do parkowania, pergola, altana?

Drugi temat.
Przeciwległy koniec działki. Alatana z grillo-wędzarnią murowaną.
Powierzchnia ok 20m2 z płyt granitowych, bez ścian. 1,5m od granicy.

a) W jakiej odległości grill od granicy
b) Czy nie będe jej musiał rozbierać?



W związku że w altance ma być sobie taki kombajn murowany jak:

Grill+wędzarnia+piec chlebowy

musiałem zrobić też wykop pod kanał dymowy do wędzarni, ażeby zalać w betonie.

http://images33.fotosik.pl/333/5866ba70bbc4a877med.jpg



Mi bardzo się przyda, na pewno skorzystam z wielu porad, bo ogródek jest dość duży. Z przodu zrobię reprezentacyjny i kwiecisty a z tyłu użytkowy, sad, warzywnik, bajorko do moczenia zadka itd. I zapewne ten murowany grill. Tak sobie myślałam jakby dorobić do niego blaszany komin o specjalnym kształcie (taki zdejmowany) ,mógłby służyć też jako wędzarnia.



... o żesz ... ale masz super kuchnię :o ... aż chciało by się na niej gotować wspaniałe staropolskie potrawy, ... i te zapachy połączone z wonią palącego się drewna, ... a w "bratkaście" pieczona w całości szyneczka :P

... miejsce "z białym murkiem" oplecione winoroślą, wspaniale nadaje się na postawienie murowanej wędzarni z grillem, ... później już tylko jakieś "zadaszenie" i biesiadować można przez rok cały 8)

pozdróweczka serdeczne



Witam wszystkich, to znowu JA :D
Jak już wspomniałem w innym wątku, grzebię dalej w przepisach i teraz obiekt moich snów to mały domek ( altanę zostawiam sobie na potem ).
Postawię mały domek parterowy, bez piwnicy, a docelowo/później chciałbym postawić tą "moją altanę" ( wtajemniczeni widzą o co chodzi ), z grillem, wędzarnią, składzikiem na drewno i może jakiś budynek gospodarczy/graciarnia. Ta altana byłaby murowana, bardzo blisko domu ( wręcz się stykała narożnikiem z narożnikiem domu ), a gospodarczy nieco dalej w narożniku działki.
I mam pytanie: czy występując o WZ na domek muszę/mogę/powinien/będzie lepiej aby zaznaczyć też pozostałe "budowle"? Czy lepiej najpierw wystąpić o WZ na domek, wybudować go, mieć odbiór, a dopiero potem przechodzić całą procedurę uzyskiwania pozwoleń jeszcze raz ( osobiście nie podoba mi się ten pomysł ). Czy później nie będzie jakiś problemów wzajemnej korelacji obiektów typu odległość, kształt dachu, umiejscowienie względem domu itp
Z góry dziękuję za podpowiedzi



Z przymrużeniem oka...
W kwestii "najtańszy" to całkowicie beznakładowy finansowo jest grill/wędzarnia zrobiona z kostek darni wyciętej i odpowiednio poukładanej (taki sposób z cyklu szkoła przetrwania). Jakość wędzenia pierwsza klasa - inna sprawa, że trwałość budowli praktycznie zerowa.

Na poważnie natomiast...
michal2506 zdecydowanie byłbym za rozwiązaniem murowanym (kamień, cegła, "gotowiec")... kwestia otoczenia w którym ma stać i gustu... Może będzie ci pasował i sprawdzi się metalowy na jakiejś podbudowie...

Generalnie odradzałbym wszelkie "prowizorki". Czasem lepiej "pomęczyć się" z grillem rozkładanym niż denerwować się widokiem czegoś co nie do końca pasuje a powstało ze względu na cięcie kosztów.

Sam mam podobny dylemat (z czego w niedalekiej przyszłości zrobić) ale jak na razie skłaniam się do murowanego z cegły.



Ja rownież jestem zainteresowana tym tematem !
Mąż się uparł i chce mieć murowany grill połączony z wędzarnią(swoją drogą jestem bardzo ciekawa co on tam zamierza wędzić :lol: ), a najlepiej żeby w to jeszcze wkomponować w wiatę na drewno do kominka.
Widział ktoś może gdzieś jakieś takie " cuś"?Bo mnie już się kora mózgowa zupełnie wyprostowała od myślenia :lol:

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wpserwis.htw.pl
  • Powered by MyScript