Hmm... Zapiekanki mają to do siebie, że można tam wrzucać co się żywnie podoba ;) Mogą być zapiekanki z dodatkiem ziemniaków, makaronu, z mięsem, zapiekanki słodkie. Warzywa można dawać właściwie dowolne, dobre będą pomidory, brokuły, szparagi, bakłażany, pieczarki, papryka... Najlepiej pokombinować. Z konkretnych przepisów mogę teraz wrzucić klasyczny przepis na Lasagne (dam w oddzielnym poście o kuchni włoskiej).
Tak z głowy mogę mniej więcej zarysować przepis na zapiekankę zasłyszany w kulinarnych podróżach Roberta Makłowicza.
Potrzebne będą:
1. pulpeciki (to mam nadzieję każdy umie zrobić: mielone, cebulka, jajko, sól, pieprz, wrzątek ;)
2. lekko podgotowane brokuły (w oryginale były to brukselki, ale jak dla mnie mają ostry, kapustny smak, brokuły komponują się dużo lepiej)
3. pomidory
4. śmietana kremówka, jajko, żółty ser --> na sos
5. sól, pieprz, gałka muszkatułowa
Proporcji jak zwykle nie umiem podać, tego typu dania robię na oko ;)
System jest taki: na dno naczynia idą pulpeciki, na to brokuły i pomidory, wszystko należy polać śmietaną wymieszaną z jajkiem i startym drobno żółtym serem, posypać serkiem po wierzchu i zapiec. Zapiekanka nie ma zwartej postaci, więc może super atrakcyjnie się nie prezetuje, ale jest bardzo smaczna.
Aha, brokuły trzeba wcześniej dobrze odsączyć, bo i pomidory trochę wody puszczą, może się nam zrobić zupa.
Eeeee, to proste jak drut, nawet w mikrofalowce mozesz zrobic albo w kapieli wodnej. Najpierw wlewasz biale wino, zagotowujesz je, potem wrzucasz do tego starty ser - najlepiej dwa rodzaje, jeden jakis ostrzejszy typu cheddar czy cos takiego (ser sie oprosza maka, zeby sie za mocno nie kleil, to sposob Maklowicza), ja zawsze jeszcze do sera daje jakis czosnek, troche ostrej papryki, tymianek, ale to zupelnie zalezy od inwencji, wrzucasz tyle sera, zeby moglo sie stopic i zeby sie zrobila taka konsystencja, zeby sie dalo kawalkiem bagietki troche tego sera nabrac. Jesz, dolewasz wina i od nowa. Mozna nawet robic fondue na piwie, z kminkiem. Zadna filozofia. :roll:
A ja ostatnio gotuję obiady na 15 osób :evil: Mam nadzieję,że juz niedługo.. Wczoraj barszcz czerwony zabielany z makaronem, dzis żeberka w sosie z ziemniakami i marchwka duszona. A jutro ogórkowa z ziemniakami. W piatek zrobię jedną z moich ulubionych zup, zreszta nie tylko ja ją lubię ,dzieci też. Podam przepis bo warto.: Ziemniaki po skrojeniu w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy.Aha wody trochę więcej wlewamy.. Solimy. Można wrzucić liść i ziele angielskie. Jak ziemniaki będą na pół miękkie dajemy ok pół słoiczka chrzanu i jeszcze chwilę gotujemy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę jak się ładnie zarumieni to dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Na koniec zaklepujemy śmietaną i mąką. Można posypać koperkiem Te ilości podałam ''na oko'' oczywiście chrzan też trzeba dać z umiarem. Ja daje dużo. Trzeba po prostu próbować. Zupe robi sie bardzo szybko. Ja gotuję tej zupy dużo bo najlepsza jest na drugi dzień. Przepis na tę zupę był w programie Makłowicza.
Inne szybkie danie to krokiety z farszem z ruskich pierogów. Bardzo syta potrawa.
Często robię parówki w sosie pomidorowym z pieczarkami.
A w sobotę obowiązkowo musi być pizza. Mam bardzo fajny przepis na spód od pizzy , podzielę sie nim z Wami tylko później. Ciasto jest tak dobre ,że sam sos pomidorowy i ser wystarczy.
NIEMIECKIE FONDUE
A to już jeden z przepisów Makłowicza:
NIEMIECKIE FONDUE
Składniki:
* 1/2 cebuli
* 250 ml jasnego lekkiego piwa
* 1/2 kg startego wędzonego sera zółtego
* 25 dag startego ementalera
* 3 łyżki mleka
* 3 łyżeczki mąki ziemniacznej lub kukurydzianej
* 1 łyżeczka musztady niemieckiej
* żytni chleb pokrojony w kostkę
Przepis:
Garnek wysmarować cebulą. Wlać piwo do garnka. Zagotować piwo, następnie wrzucić ser wędzony oraz ser ementalera. Wszystko wymieszać i zaczekać, aż do wszystko będzie jednolitną masą. Do mleka dodać mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą. Wymieszać i dodać jedną łyżeczkę musztardy niemieckiej. Wymieszać wszystko, a następnie dodać do masy serowej. Poczekać aż się zagotuje. Następnie zamaczając chleb w masie spożywać. :)
A i jeszcze jedno, przepis to mój komentarz do wyczynów Makłowicza na ekranie :D
[19.06.07] Ragout Pomidorowe by Frix
Potrawę tą wymyśliłem kiedyś na głodzie :D
co do nazwy: niewiem co to Ragout (Ragut) ale Makłowicz kiedyś robił potrawę o takiej nazwie i mi sie spodobała xD
Ragout Pomidorowe By Frix:
Składniki:
>Kiełbasa kminkowa (lub podobna do niej)
>Pomidory
>Ogórek zielony
>Ser żółty
>Odrobina margaryny lub smalcu
>Przyprawy (sół, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek)
>Chleb
Jak przyrządzić:
1. Na roztopioną na patelni odrobinę margaryny lub smalcu kładziemy grube plastry kiełbasy kminkowej lub innej o podobnej średnicy (tyle ile sie zmieści).
2. Po podsmażeniu dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i zielony ogórek.
3. Dodajemy przyprawy.
4. Dusimy pod przykryciem 5 minut na małym ogniu.
5. Podnosimy pokrywkę i na górę rzucamy potarty ser.
6. Smażymy jeszcze przez moment dopóki ser się nie roztopi nie mieszając.
7. Ściągamy z kuchenki i podajemy z chlebem.
jeszcze nikt od tego nie umarł :) albo ja mam stalowe rury :D
życzę smacznego :D jak ktoś sobie to zrobi to niech napisze jak mu smakowało :piwo: n'joy :)
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plwpserwis.htw.pl
|