Jogurtowe lekkie ciasto z galaretka
na spod tortownicy klade dlugie biszkopty(uzywam San), zalewam to jogurtem
naturalnym (uzywam Bacoma w duzych opakowaniach - sa geste)zmieszanym z
galaretka truskawkowa, wrzucam do tej masy pokrojone truskawki z cukrem, z
ktorych puscil lekko sok, jak sie zetnie na wierzch truskawki i reszta
galaretki, ale moze byc tez na wierzch broskwinie i galaretka brzoskwiniowa -
wtedy sa 2 kolorowe warstwy.
na srednia tortownice potrzebuje 2ch galaretek (jedna do zmieszania z jogurtem,
druga na wierzch) i 2 400ml jogurtow, do galaretek daje troszke mniej wody.
Ciasto podobne do olejowego, tez b. proste i pyszne
2 jajka, 10 dkd cukru miksuje do bialosci (jak dobrze ubite nie trzeba zadnego
proszku ani innego polepszacza), dodaje 10 dkg maki - wykladam na wierz na mala-
srednia tortownice - ukladam na tym jablka, sliwki, wiec mysle, ze mozna tez z
truskawkami, jablka i gruszki posypuje cynamonem, do piekarnika na 180 st,
pieke az do zapalki nic sie nie przylepia - 20 min (mam b. szybki piekarnik)
Wersja oryginalna byla jeszcze z 10 dkg margaryny i lyzeczka proszku, ale raz
zapomnialam to dodac i wyszlo super.
Daje make razowa i krupczatke 1:1 - wychodzi wtedy naprawde super
Tort - czy takie połączenie może być? Witam,
czy taki tort będzie zajdliwy:
jasny biszkopt, masa truskawkowa, blat bezowy, bita smietana i na
wierzch truskawki?
Umiem tylko czekoladowy i już się znudził a Pavlova brzmi smacznie
tylko mało wysoko... więc się zastanawiam czy można pod nią biszkopt
podłożyć...
czy lepiej dwie warstwy bezy po prostu? i nie kombinować...
Masa truskawkowa do tortu - proszę o przepis :) Bardzo proszę o sprawdzony przepis na masę truskawkową do tortu z
blatów biszkoptowych.
ja zupełnie nie mam doświadczenia w masach owocowych... w internecie
znalazłam mieszane z bita smietna (to proste hihi) albo z masłem
(ale tew nie wiem czy pyszne)...
bardzo proszę o sprawdzony przpis bo dziecko zamówiło tort-czołg z
masą truskawkową.
Z góry bardzo, bardzo dziękuję!!!
P.S. W "Przepisach" sprawdzaąłm ale nic nie było a w "Galerii" nie
umiem znaleźć...
A moze bananowiec a'la sernik na zimno??
3 duze banany (zolciutkie)
1 kosta masla
2 galaretki (np. truskawkowa i agrestowa)
1 paczka biszkoptow okraglych
owoce rozne do dekoracji
Rozpuscic galaretki w dwoch miseczkach (wg przepisu) ostudzic - tak zeby nie
byly geste.
Zmiksowac banany, dosac maslo (w temperaturze pokojowej, bron Boze prosto z
lodowki!), dalej miksowac. Dolewac powoli galaretke (truskawkowa) i
miksowac... miksowac... na gladka mase. Na dnie tortownicy ulozyc biszkopty,
zalac masa bananowa, wstawic do lodowki "na chwile" zeby stezalo i dekoracja
sie nie zapadla. Ulozyc owoce - winogrona, mandarynki (z puchy sa pycha),
maliny, ananasy, brzoskwinie - wg uznania. Ja np. robie salatke z tych owocow
i szczelnie pokrywam nia ciasto, bo juz nie chce mi sie ukladac wymyslnych
wzorow... Zalac druga galaretka i do lodowki...
Na upalne dni pyszne "ciacho"!
Co roku dostaje od mojej mamy zimowy, zelazny zapas powidel i dzemow domowej
roboty.Sliwkowe, truskawkowe, wisniowe, morelowe...poezja po prostu:) W tym
roku zapas mi sie skonczyl na tzw. przednowku:(
Dlugo szukalam w sklepach czegos co chocby przypominaloby mamina produkcje. W
recepturze kazdego sloika stabilizatory kwasowosci (co to - u diabla jest?),
witamina C!?!? i uwaga, uwaga!!!....guma kauczukowa!
Spiesze uprzejmie doniesc, ze dzisiaj wreszcie znalazlam! Nazwa: Powidla
wegierkowe - Staropolskie. Skladniki: sliwki wegierki, cukier i wyobrazcie
sobie nic wiecej:) Zawartosc sloika wyglada jak powidla sliwkowe i co
najwazniejsze smakuje jak powidla z wegierek:) Smak lekko przydymiony, nie
nazbyt slodki, nie nazbyt kwasny, gladka konsystencja z kawalkami(malymi)
skorki:) Producent: POLAN. Masa netto:350g. Cena:3,54 zl. POLECAM!!!
Jak wznawiasz to ja zaproponuje cos, co zawsze powodowalo, ze dzieci z podworka
pytaly sie, kiedy znowu mam urodziny :P Idealny tort dla dzieci, pycha po
prostu.
Tort truskawkowy mojej mamy
Trzeba upiec duzy biszkopt, co najmniej z 8 jajek.
Paczke mrozonych truskawek rozmrozic, odsaczyc na sitku. Utrzec 4 zoltka ze
szklanka cukru i kostka masla na puch, dodawac po jednej odsaczone truskawki,
dodac po troche rozpuszczone w soku z truskawek 2 lyzeczki zelatyny, jak
zacznie gestniec posmarowac ciasto, przybrac zawijaskami i swiezymi
truskawkami. Mniam, az mi sie dziecinstwo przypomnialo.... Aha, mozna dac
lyzeczke spirytusu, masa jest mniej tlusta w smaku i bardziej puszysta.
Truskawki musza byc mrozone, zaznaczam, bo gdyby byly swieze to masa by sie
rozplynela, a z tych z mrozonki woda odcieka.
Pozdrawiam
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plwpserwis.htw.pl
|