masą budyniową

Tematy

biblia

I Ciasto:
5 jajek
1 szkl cukru
pół szkl mąki zwykłej
pół szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Upiec biszkopt ( białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszać z mąkami i z proszkiem). Przekroić na pół.

II Ciasto:
20 dag kokosu,
5 białek,
1 szkl cukry
1 łyżeczk aproszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać kokos z proszkiem i lekko wymieszać.
Piec 30min w 160-180 C.

Masa:
5 żółtek,
cukier waniliowy,
3 łyżki mąki
1 budyń śmietankowy bez cukru,
2 szkl mleka,
3/4 szkl cukru,
1 margaryna,
3 dag kawy capuccino w proszku (śmietankowe lub waniliowe)

Z żóltek, cukru waniliowego, mąki i budyniu ugotowac na mleku budyń. Margarynę utrzeć z cukrem i dodać zimny budyń oraz capuccino.

Przełożenie:
I ciasto - masa- IIciasto- masa- I ciasto



ja na święta zrobiłam sernik o takiej samej nazwie ale z innego przepisu. wyszedł naprawde bardzo smaczny i puszysty.
Przepis:
puszka brzoskwiń

1kg białego sera (polecam 3-krotnie mielony campiny)
4 jajka
budyń waniliowy
3/4 szkl cukru
1/2 kostki masła
a na kruche ciasto:
1/2 masła
1 szkl cukru
3 żółtka
2 szkl mąki
2 łyzeczki proszku do pieczenia
zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do zamrażalnika
jajka łączymy z cukrem dodajemy twaróg z budyniem cały czas ucierając dodać lekko rozpuszczone masło
(mozna ubic białka i dodac je na końcu)
na blache tarkuje połowe ciasta, układam brzoskwinie na to wylewam mase serową .
ubijam piane z cukrem z białek które zostały od ciasta i wykladam na ser i mieszam (powstaja takie grudki z piany zatopione w masie, które w rezultacie tworzą delikatna warstwe ciasta)a na to tarkuje reszte ciasta (tym razem zrobiłam bez drugiej warstwy ciasta a zamiast niego białka i powstała pyszna chrupiaca beza)
smacznego!

mnie bardziej smakuje wariant tylko z jedną warstwa ciasta i z bezą . Lekkie przemieszanie sera z bialkami nie jest konieczne ale nadaje taka fajna puszystosc masie! pycha




Przed pokryciem tortów masą cukrową posmarowałam je masą budyniową, którą były torty przełozone . Trzeba czyms posmarować torty przed nałozeniem masy ,zeby miała sie do czego przykleic i zeby miała z czego czerpać wilgoć.
Dzieki, odpowiedziałaś na moje wątpliwości. Oznacza to, że mimo posmarowania toru mokrą masą masa cukrowa nie rozpuszcza się A czy zamiast masy budyniowej mozna użyć np czekolady?? Przepraszam za lamerskie pytania, ale w tematyce masy cukrowej świeża jestem



przepis niestety jeszcze nie wypróbowany ale wygląda na obiecujący i zbliżony do orginału.
wzięty z mojej ulubionej gazety - Smaki i aromaty -

Herbatnikowe ciasto
250 g mąki przennej
100 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka, cukier waniliowy
posiekać na stolnicy mąkę z utartym na jarzynowej tarce masłem.
wsypać cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, i wbić żółtka.
siekać wszystko nożem a gdy składniki się połączą szybko zagnieść miękkie ciasto i wstawić do lodówki

Masa serowa
750 g tłustego wiejskiego sera
200 g cukru pudru
2 jajka 6 żółtek
1 paczka budyniu waniliowego
150 g masła
100 g rodzynek, 50 g migdałów
3-4 łyżki skórki pomarańczowej
3-4 łyżki gęstej śmietany
ser przetrzeć przez sito
w misce ubić mikserem masło, dodać ser, proszek budyniowy, śmietanę, i cukier puder
ubić lekko widelcem- ze szczyptą soli- jajka i żółtka, wlać do masy serowej i ucierać przez kwadrans
wsypać rodzynki, obrane i posiekane migdały, skórkę pomarańczową

2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt o gróbości 1 cm
rozsmarować masę serową
z reszty ciasta toczyć wałki, układać na serze kratkę
posmarować paseczki białkiem
wstawić na 50-60 min do średnio nagrzanego piekarnika

http://cincin.cc/index.php?showtopic=908&p...er=asc&start=15- tutaj są spostrzeżenia



[składniki :ciasto
3 szklanki maki pszennej ,
1 1/2 szklanki cukru pudru
400 gram margaryny
7 jajek
50 ml rumu
1 op. cukru waniliowego
1 1/2 łyżki kakao ( dodałam więcej , ciasto miało ładny kolor )
3 łyżeczki proszku do pieczenia

masa budyniowa
2 szkalnki mleka
250 gram margaryny lub masła
1 op budyniu waniliowego z cukrem ( dałam 2 opakowania i podwoiłam wszystkie składniki )
3 łyżki cukru

polewa czekoladowa gotowalub robiona ( 70 dag margaryny , 3 łyzki cukru , 3 łyżki kakao , 3 łyzki wody )

ponadto 2 puszki brzoskwiń (850 g)
papier do pieczenia

sposób przyżądzenia : margarynę utrzreć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , dodawać po 1 jajku , na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia . ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao i rum . blachę 24na 40 wyłożyć papierem . wylać na spód ciemne ciasto następnie jasne i ułożyć osączone brzoskwinie .piec ok 50 min 170`C

masę budyniową ostudzona utrzec z masłem i wyłożyc na ostudzone ciasto .polać polewą .
Kliknij, aby zobaczyć załącznikKliknij, aby zobaczyć załącznik



Szarlotka na biszkopcie z jogurtowa pianka

Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maki
1 budyn smietankowy
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

Bialka oddzielic od zoltek.Ubic na sztywno piane z bialek,pod koniec ubijania dodac cukier,ubijac dalej.Dodawac po jednym zoltku,na koniec przesiana make z budyniem i proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszac,wylozyc na blache (20/20cm) piec ok 25 minut w 180 C.

Masa jablkowa:
5 jablek
1 laska cynamonu
Cukier do smaku
1 lyzeczka zelatyny

Jablka obrac ze skorki,zetrzec na tarce,przelozyc do garnka,dodac odrobine wody i cynamon,dusic ok 20 minut az jablka beda miekkie,na koncu dodac cukier do smaku,przestudzic.1 lyzeczke zelatyny rozpuscic w odrobinie cieplej wody,dodac do jablek i wymieszac.

Pianka:
1/2 szklanki kremowki
1 kubeczek jogurtu
2 lyzki cukru pudru
1 lyzeczka zelatyny
Zelytyne rozpuscic w odrobinie cieplej wody.Kremowke ubic z cukrem pudrem,gdy juz ubita dodac jogurt i ubijac dalej,na koncu dodac zelatyne,i ubijac jeszcze przez chwile.

Przestudzony biszkopt przekroic na polowe.jedna warstwe biszkptu wylozyc na blache,wylozyc mase z jablek,przykryc druga czescia boszkopta,na biszkopt wylozyc pianke,wyrownac i schlodzic w lodowce.



Myslalam . zeby udekorowac tort ta masa budyniowo maslana, a wczesniej pokryc biszkopt masa cukrowa , zeby byl taki ladny , rowny. Ale chyba najlepiej bedzie nie eksperymentowac tylko upiec biszkopt, przlozyc masa i udekorowac a mase cukrowa wykorzystac na inny tort i inna impreze. Dziekuje za odpowiedzi baaaardzo.



mmmmmmmmmm a tu z samego rana kuszą pysznościami.Carolans prosimy o przepis,zbliża sie wekend, mąż w domu trzeba coś dobrego zrobic, znalazałm przepis gdzieś na jabłecznik z masą budyniową,lubie ciasta mokre, i z masami, przy czy to jest sam budyń bez domieszki masła, wykłada sie go na jabłka i piecze.Czy piekłyście kiedyś taki jabłecznik???bo ja po raz pierwszy,moze macie jakieś rady albo sugestie???

Dudi zycze powodzenia w dzisiejszych szaleństwach na mieście, jak wrócisz zdaj sprawozdanie,jak ci poszło.



1 kg sera przemielonego 3-krotnie
2 cukry waniliowe
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 szklanki mleka
2 całe jaja
4 zółtka (mozna dać wiecej, będzie lepszy)
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju


2 całe jaja + żółtka ubijać mikserem dosypując cukier.
Do tak powstałej masy dodawać ser łyżką, nadal ubijając.
Wlać mleko, dodać budyń, olej, ubijać

można dodać rodzynek i innych ulubionych, miękkich bakalii nadających się do sernika.

Ciasto będzie rzadkie, ale nie trzeba się bac - pięknie się zetnie w piekarniku.

Piec na złoty kolor
Ja piekę w temperaturze ok 180 stopni.

Sernik jest kremowy, delikatny, rozpływa sie w ustach.



Fale dunaju

Składniki:
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
cukier - 1 szklanka
cukier waniliowy - 1 torebka
jabłka - 2-3 szt
jajka - 5 szt
kakao - 2 łyżki
kwaśna śmietana - 3 łyżki
margaryna - 1 kostka
masło - 1 kostka
mąka - 30 dag
mleko - 1/2 L
polewa czekoladowa - 1 do dekoracji
proszek do pieczenia - 1-2 łyżeczki
wódka - 1 odrobina
żółtko - 1 szt




Margarynę ucieramy z cukrem zwykłym (zostawiając 2 łyżeczki) i cukrem waniliowym dodając po 1 żółtku.
Gdy jest utarte na jednolitą masę powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubijamy białka. Do ciasta dodajemy 3 łyżki śmietany, wymieszać i powoli połączyć z pianą. Wymieszać.
Połowę ciasta wylać na brytfannę, na ciasto ułożyć pokrojone w plasterki jabłka.
Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, mieszamy, rozprowadzamy na jabłkach.
Po upieczeniu ciasta zdrapujemy skórkę.

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka zagotować z 2 kopiatymi łyżkami cukru. Z tej porcji mleka odlać trochę do garnuszka - przed zagotowaniem i dodać 1 żółtko, cały budyń śmietankowy i 1 łyżkę mąki. Do gotującego się mleka wlać zawartość garnuszka, mieszać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
Utrzeć kostkę masła i powoli łączyć z budyniem. Mieszać na jednolitą masę. Dodać wódki.
Masę rozprowadzić na cieście. Gdy stwardnie polać polewą czekoladową



JABŁECZNIK Z KREMEM

Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
1 łyżka proszku do pieczenia
Masa:
1 litr musu jabłkowego
1 łyżka żelatyny
1 galaretka cytrynowa

Sposób przyrządzenia:
Białka ubić ze szczypta soli. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, miksować na szybkich obrotach. Następnie dodać żółtka, zwolnic na małe obroty i dodawać mąkę przesiana przez sitko, olej, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wlać na sucha blachę. Wstawić do zimnego piekarnika na około 40 minut w temp 200st. Upieczony biszkopt odwrócić do góry nogami.
Wymieszać wszystkie składniki masy, podgrzewać mieszając, ostudzić. Ostudzona masę wyłożyć na biszkopt. Na to wyłożyć masę budyniowa. Polać polewa czekoladowa.



Kilka osób chciało przepis na placuszek, który został spałaszowany wczoraj w ultraszybkim tempie. A więc:
-potrzeba 2 podwójne paczki herbatników Petit Beurre takich po 350g (można je kupić w tym tanim super samie, chyba wiecie gdzie to jest;])
Te herbatniki trzeba ułożyć na blaszce, tak podpowiem;)
-następnie na te herbatniki trzeba wylać 4 budynie śmietankowe, takie na 0,5l mleka, ale trzeba je zrobić wszystkie z 1,5l mleka, żeby się nie rozciapało. i NIE DODAWAĆ CUKRU!
-na budyniek ułożyć znowu herbatniczki
-a na tych herbatniczkach ma być masa krówkowa (dwie puszki po 400g), najlepiej tę masę wyciągnąć z puszek do jakiegoś małego garnka, a ten garnek włożyć do większego garnka z wodą i tak podgrzewać mieszając. tym sposobem nic nie wybuchnie;)
-znowu herbatniczki...
-na wierzch 4 bite śmietany (takie w proszku), które zrobić z 3 szklanek mleka, żeby było gęściej.
Posypać czym dusza zapragnie: owocami(borówki są przepyszne:D), posypką, można zetrzeć czekoladę...

i jak ktoś to zrobi, to może do salki przynieść kawałek:D

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wpserwis.htw.pl
  • Powered by MyScript