" />z życia wzięte:
[moskalik - mały śledź marynowany lub solony z dodatkiem korzeni]
W poprzednim systemie, gdy w restauracji brakowało jakiejś potrawy na składzie, to się ją (dosłownie) wykreślało z karty dań podawanej klientom. Pewnego razu przyszedł facet, wziął menu do ręki i zobaczył same powykreślane potrawy. Jedynie na samym dole ostały się moskaliki. Facet się wkurzył i wydarł na cały lokal: "nie dość, że wszystko podpier******, to się jeszcze podpisali!."
facet odsiedział za to 3,5 roku.
" />Oto moje przepisy na pijanego śledzia:
1. Pijany śledź na słodko: Marynowane filety (ja zawsze kupuję gotowe...) ze śledzia. Ściągnąć skórkę i pociąć na kawałki. Porcja na cztery duże filety. Zalewa: Składniki: 1 szklanka jasnego piwa 1 duża cebula po pięć ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, pięć goździków (najlepiej je zemleć tuż przed robieniem zalewy - ale można dodać w całości) pół paczki rodzynek winiak, koniak lub brandy pół łyżeczki cukru łyżka siekanych orzechów (najlepiej włoskich) - lub (zamiennie) siekanych migdałów Oliwa (3 do 5 łyżek) sól do smaku
Drobno posiekaną cebulę udusić na oliwie, albo (druga wersja) zeszklić na patelni. Rodzynki namoczyć w koniaku (lub winiaku, lub brandy) Do płaskiego naczynia (może być głęboka patelnia) wrzucamy cebulę, dodajemy rodzynki, pieprz, ziele angielskie, orzechy i goździki (niektórzy dodają goździki na samym końcu). Wszystkie składniki dobrze zamieszać i zalać piwem. Stawiamy na małym ogniu i poczekamy, aż zacznie wrzeć. Dodajemy sól do smaku i zmniejszamy ogień, aby tylko ledwo, ledwo pyrkał. Gotujemy zalewę ok. pięciu minut. Jeśli zależy nam, żeby była ostrzejsza, to zmniejszamy czas gotowania zalewy do dwóch minut. Zalewamy śledzie. Dobre jest zarówno na gorąco, jak i na zimno.
2.Śledź pijany na ostro: Marynowane filety jak w poprzednim przepisie. Zalewa: Składniki: 1 duża cebula pieprz - 5 ziarenek, ziele angielskie - 5 ziarenek, jeden lub dwa liście laurowe. Zioła - może być majeranek lub bazylia, albo i jedno i drugie. Inne zioła - wedle upodobania. Ale nie należy przesadzać! Oliwa lub olej. Winiak (koniak lub brandy) - 200 gram Wódka - 100 gram sól do smaku Dodatkowo można dodać ostrej papryki
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na patelni. Pozostałe składniki wymieszać w szklanym naczyniu z oliwą (ja użyłam oliwy z oliwek). Na końcu dodać alkohol. Zmniejszyć płomień do minimum i wymieszaną masę dodać do cebuli. Wszystko zamieszać dokładnie i dusić minutę - najwyżej dwie. Jak trochę przestygnie - można zalać śledzie.
Życzę smacznego!
Te dwa przepisy zamieszczałam już wcześniej w Knajpie 24 godziny, ale po co macie się tam przekopywać i szukać, przekleiłam tutaj.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plwpserwis.htw.pl
|