marynowane piersi z kurczaka

Tematy

biblia

Nie wiem nie wiem ja bym się zastanowiła czy to napewno Kubuś

Ale obiadek zapodałam, kotleciki z piersi kurczaka, ziemniaczki, pieczarki marynowane i uwaga, papryczki chilli, zionę ogniem normalnie




Kurczak


    lMięso kurczaka określa się jako delikatne, ale zarazem suche (dotyczy to szczególnie piersi). Najpopularniejszy jest kurczak pieczony, lecz jego mięso może być też gotowane, duszone oraz smażone. Przyrządza się też dania z podrobów (wątróbki, żołądki, serca).llKupując drób trzeba się upewnić, że jest świeży. Wybieramy tylko tusze o suchej skórze i równomiernej kremowej barwie. O nieświeżości świadczą zielonkawe plamy na części grzbietowej.llDla zaostrzenia smaku i dodania aromatu mięso kurczaka potrzebuje czosnku, majeranku, tymianku, papryki oraz natki. Ważne jest, by tuszki nacierać solą z dodatkami ziołowymi zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.llŻeby pieczony kurczak był soczysty, warto go wcześniej zamarynować. Sposoby marynowania podane są zazwyczaj przy poszczególnych przepisach. Pomaga też polewanie wodą i wytworzonym sosem. Całego kurczaka o wadze 1,5 – 2,0 kg piecze się 80 – 120 minut, a z farszem o 20 minut dłużej w temperaturze 180 – 190 stopni.llIstnieje prosty sposób, by pieczony kurczak był soczysty, a jednocześnie miał chrupiącą skórkę. W tym celu należy co 30 minut wrzucać do brytfanki 1 lub 2 kostki lodu. Ten sposób ma jeszcze jedną zaletę – nie trzeba już kurczaka polewać.llKurczak pieczony w całości przed podaniem wymaga porcjowania. Gdy jest gorący, bywa to trudne, dlatego trzeba odczekać 15 minut, by mięso stężało.l
Żródło: dodatek – Pani domu poleca.





Kurczak z jabłkami

Kliknij, aby zobaczyć załącznik


piersi kurczaka rozbić lekko i marynować 30 min.

marynata

4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka roztartego świerzo w dłoniach majeranku
przeciśnięty ząbek czosnku
sól do smaku



Jabłko kroimy na cząstki. Podsmażamy na maśle z dodatkiem roztartego majeranku, pieprzu ziołowego, szczypty cynamonu i szczypty ostrej papryki. Dolewamy ok. 2 łyzki wody i chwilę dusimy, mieszając.

Kurczaka smażymy na patelni (najlepiej grillowej) na złoto. Kiedy jedna strona się zrobi, przekładamy na drugą, po czym układamy na kurczaku jabłka i smażymy druga stronę.
Można także zapiec w piekarniku, wtedy jabłka układamy od razu.

SMACZNEGO!



sałatki jeszcze nie robiłam


1 ugotowaną pierś kurczaka rozdrobnić palcami na długie wiórki dodać 250 g szparagów , 1 czerwoną marynowaną paprykę pokrojoną w paski , gruby szczypior i 2 łyżki ziaren sezamu
SOS : olej roślinny - 250 ml octu winnego - 3 łyżki sosu sojowego - trochę miodu - 1 łyżka tartego imbiru - ząbek czosnku - 2 łyżki sezamu . wszystko razem wymieszać



Myszorek - super fotelik i super test Widac, ze fotelik wygodny i cos czuję, ze obecny pasazer latwo sei z niego nie da przegonić

U nas dzisiaj skwar okrutny. Goscie pojechali do parku dinozaurów i chwała im za to. Ja doprowadzam mieszkanie do w miare normalnego wygladu. Matkoboskaczestochowska jak to 3 chlopakow moze narozwalac ....wrrr.... Na obiad na szczescie juz mam usmazone kotleciki rybno-miesne + sosik grzybowy zrobiony przez mezyka. Na kolację robie paski piersi kurczaka marynowanych w jogurcie i zapiekanych w panierce z platkow kukurydzianych (sie pieką nie smaża wiec roboty malo).
Ale w taki upal najcheteniej bym nic nie jadla... Zaraz zmykam odebrac firanki do pokoju Filipa. Tylko z wieszaniem poczekam na meza. I melduję, ze poszlismy spac o 1 w nocy i wstalam dopiero o 7. Pierwsza noc od kilku miesiecy bez nocnej wędrówki do WC. Szok.



sałatka wielkanocna (8 porcji, każda 120 kcal )

-> składniki: 2 słoiki marynowanych śliwek, 1 filet z piersi kurczaka, 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki rodzynek, 2 opakowania jogurtu naturalnego 1,5%, odrobina soli, pieprzu, curry.

Mięso ugotować i pokroić na małe kawałki, śliwki podzielić w paseczki, a orzechy posiekać. Układać naprzemiennie w przeźroczystej salaterce. Polać jogurtem wymieszanym z curry. Podawać następnego dnia.



Kurczak z sałatą:

1/4 białej kapusty
1 mała cebula
pół słoika kwaśnych marynowanych warzyw np. sałatka z papryki
1 łyżeczka oleju
1/2 sosu do sałatek

Posiekać na drobno kapustę, pokroić cebulę, wszystko wymieszać. Dodać 1/2
pieczonego kurczaka bez skóry pokrojonego w kostkę - może to być również
ugotowana pierś z kurczaka lub z indyka, zalać wszystko sosem do sałatek
Troszkę soli i pieprzu do smaku.
Całość jest za 6 punktów , jeżeli w ciągu dnia zjadasz ich 20 to zostaje
jeszcze 14 na pozostałe posiłki - śniadanie i koleacje plus przkąski za 0
punktów

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wpserwis.htw.pl
  • Powered by MyScript