Grzałka, najlepiej sie grilluje na takich aluminiowych tackach
ja zawsze griluję przede wszytskim:
-pieczarki (odrywam nóżki i kapie do tego łebka 3 kropelki maggi w płynie)
-papryke( jak nie lubisz ze skórą która po ugrillowaniu i tak łatwo odchodzi too można ją wczesniej opalic np nad palnikiem w kuchence gazowej)
- cukinie/bakłażan mozna pomaziac marynata, mozna posypać wegetą, jak kto lubi
- banany kroisz wzdłuz na pół potem z czekolada roztopiona spożywasz, jabłka jak kto lubi itp i moj ulubiony ser typu brie czy camambert zawinięty w plaster boczku mhmmhm dzisiaj tez ide na grilla
Wątek stary ale jary, więc go reaktywuję bo sezon się rozpoczął
Co rzucacie zazwyczaj na ruszt sobotnio-niedzielny ? Na moim grillu zazwyczaj lądują tradycyjne kiełbaski ( za którymi nie przepadam), karczek w soli zmiękczającej i marynacie staropolskiej, boczek, czasami kaszanka, czosnek cały, i od wielkiego święta oscypek.
Macie jakieś ciekawe pomysły? Wasze ulubione potrawy z grilla to...
P.S. Grill grillem, ale i tak nic nie przebije ogniska
A ja robię tak:
na patyk nadziewam kostkę mięska z piersi kurczaka, paprykę, boczek, pieczarkę, ogórka konserwowego, kostkę karczku wieprzowego, i znowu paprykę, boczek, pieczarkę, ogórek konserwowy, pierś kurczaka itp itd. Następnie układam to na folii aluminiowej w piekarniku (lub na grillu, ale już na kratce, nie na folii - nie lubię grilla i folii), polewam olejem, posypuję przyprawą do szaszłyków kamisa i piekę. Pycha. Szaszłyków nie marynuję wcześniej, bo lubię jak każdy składnik ma swój odrębny smak. Jedynie mięsko czasem wcześniej maczam w marynacie.
Pozdr.
szczególy poproszę (moze byc bez boczku)
wszystko juz napisałam- ziemniaki w plastarch podgotowanie 10 minut fasolka podgotowana 5 minut cukinia surowa czosnek w zabkach- wszystko do naczynia doprawione papryką słodka i chili (ciut) a sos- wymieszane 1 jajo + śmietana + dużo potartego sera żółtego.
na godzinę do piekarnika i już.
A dzisiaj
Zupa cebulowawg Iki -pierwszy raz robię
udka kurczaka z grila- od wczoraj się moczą w marynacie pikantnej do tego ziemniaki z mikrofali i sałata lodowa
Proporcje marynaty na 10 dużych skrzydełek z kurczaka.
Składniki:
-4 liście limonki kaffir świeże lub suszone
-1 świeże lub ususzone tajskie chilli czerwone
-4 ząbki czosnku
-4 cm galangalu lub imbiru świeżego
-sok i skórka starta z 1/2 limonki
-3 łyżki sosu sojowego
-3 łyżki sosu rybnego
-1 łyżka cukru brązowego lub trzcinowego albo miodu
-2-3 łyżki oleju
Utrzeć w moździerzu liście limonki z chilli na proszek,dodać pokrojony czosnek i galangal/imbir i ucierać dalej,dodać resztę składników i na końcu wlewać powoli olej ciągle mieszając do uzyskania emulsji.Skrzydełka oblać marynatą i zostawić na conajmniej 12 godzin w lodówce.Grillować z obu stron aż będą miękkie,można polewać je pozostałą marynatą w trakcie pieczenia.
A tu skrzydełka w towarzystwie kaszanki,boczku i paluszków
Piersi kurczaka w boczku
2 duze piersi
10 plastrów boczku
oliwa
zioła prowansalskie
chilli
sól czosnkowa (czosnek też się nada )
przyprawa do grila
Piersi pokroić w paseczki, włożyć do miski i włożyć w marynatę na całą noc.
Marynata - oliwa, zioła prowansalskie, chilli, wszystko jedno jaka gotowa przyprawa do grila, troszkę soli czosnkowej (lub wycisnąć świeży czosnek).
Następnego dnia zawinąć paseczki w boczek - ja wkładam po dwa w jeden plaster i zapinam to wykałaczką.
Polecam Pierś nie jest sucha po nocy w marynacie i fajnie się z boczkiem komponuje.
mam cały kawał boczku i tak chodzi za mną aby go przyrządził na grillu .........
macie jakiś ciekawy przepis godny polecenia??
Boczek trzeba pokroić w plastry 1-1,5cm i zamarynować. Marynatę robimy z soli, pieprzu, wegety, ziela, liścia laurowego, papryki w proszku, cebuli, czosnku, musztardy i oleju.Wkładamy boczek do marynaty na min 12 godzin.Potem na grilla
Harnasiowe zwijaki (idealne na grilla).
3 piersi z kurczaka
1 duża czerwona papryka
3 duże cebule pokrojone w kostkę.
30 dkg boczku wędzonego
20 dkg sera żółtego typu gouda (pokrojony w kostkę)
przyprawy do marynaty: pieprz czarny mielony, papryka słodka, jakaś mieszanka przypraw do kurczaka, sól
pół szklanki oliwy
wykałaczki
Piersi kroimy na połówki .
W każdej z nich robimy kieszonkę.
Robimy marynatę: wszystkie przyprawy wsypujemy do oliwy, mieszamy.
Wkładamy w marynatę mięso + paprykę pokrojoną w grubsze paski + cebulę.
Dobrze wszystko w niej mieszamy.
Na drugi dzień w każdą kieszonkę wkładamy paprykę, ser żółty, cebulkę, boczuś.
Spinamy wykałaczką i pieczemy na grillu z każdej strony na piękny złocisty kolor.
POLECAM - Tak przyrządzone mięsko jest pyszniutkie.
Źródło: Jest to przepis mojego kolegi Piotra Sz. Przepis, którym ostatnio powalił nas na kolana i błagaliśmy o jeszcze - a zaznaczam, że nie byliśmy głodni hihihi.....
W sumie jedzenie z grilla nie jest aż takie zdrowe ale :glodny: raz na tydzień czy jeszcze rzadziej nie zaszkodzi zjeść kiełbaskę lub karkówkę z grilla.
No i tu jest kolegoa w duzym bledzie .
jedzenie z grila to jedna z najzdrowszsych obrobek kulinarnych ,oczywiscie po za gotowaniem na parze itp dietetycznych obrobek.
Podczas grilowania tluszcz(cholesterol) ktory znajduje sie w miesie wytapia sie co wplywa pozytywnie na wartosci odzywcze potrawy.Wiadomo ze imniej zdjemy cholesterolu tym sdrowszy nas organizm :).
W przeciwienstwie do potraw smazonych na patelni np. schabowych ktore "naciagaja " tluszcz i robia sie bardzo kaloryczne owa kielbaska czy tez boczus oddaje nadmiary tluszczu.
kazdy lekarz ,dietetyk czy tez zywieniowiec powie ci ze jedzeniez grila jest duzo zdrowsze od tego ktore spozywamy na codzien w naszysch domach.
A wracajac do tematu : Z potraw z grila najbardziej lubi KASZANKE z wazywami PSTRAGA (Polecam skrobic cytryna ,odrobina maselka czosnkowego/kawalem czosnu i swieza pietruszke/koperek wszsytko w folie i na grill... mniam doslownie)
Znakomicie smakuja z grila skrzydelka czy tez udka w marynacie slodko kwasnej po upieczeniu robi sie swietna chrupiace miesko :P.
Lub szaszlyczki z piersi kurczaka ,boczku ,karkoweczki ,ananasa ,papryki,pieczarek,cebulki
Polecam wyprobowac naprawde niebo w gebie tylko nalezy miesko dobrze przyprawic :E
Grill plenerowy ,ostatnio bardzo popularna forma przyjęcia dla firm
MIĘSA:
- Karkówka w piwie i w czosnku z pieprzem
- Kiełbasa po cygańsku
- Miodowe żeberka z cukinią
- Pikantne steki wołowe
- Skrzydełka w miodzie na grilla
- Szaszłyki drobiowe z papryką przeplatane boczkiem
- Szaszłyki z polędwicy wolowej
- Grillowana polędwica wieprzowa w rozmarynowej marynacie
- Prawdziwy hamburger po amerykańsku
- Pstrąg z masłem cytrynowym
- Łosoś z grilla
DODATKI:
- ziemniaki z dipem ziołowym
- garniec duszonek
- szaszłyki warzywne
- kolby z grilla
- pieczarki z grilla
- grzanki czosnkowe z bagietki
- papryka z grilla faszerowana żółtym ryżem szafranowym
SAŁATKI:
- sałatka z bobu i sera feta
- sałatka z rukoli, camembertem i pomidorami
- sałatka z kapusty pekińskiej , kukurydzy i mozarelli
- sałatka sycylijska piekielnie ostra
- sałatka z sałaty lodowej z brzoskwinią, kurczakiem i orzechami włoskimi
SOSY
- musztarda
- chrzan
- tzatzyki
- ketchup
- włoski ziołowy
- majonezowo-czosnkowy
DANIA GORACE Z KOCIOLKA :
- żurek staropolski
- barszcz czerwony czysty
- gulasz węgierski
- kwaśnica góralska na żeberkach
- wiejski kociołek
- boeuf strogonof
Ceny do uzgodnienia.
dnia Śro 17:15, 23 Cze 2010, w całości zmieniany 3 razy
KARKÓWKA Z WIŚNIAMI
przepis Błażeja Jasińskiego i Romana Ratajczyka
na 4 porcje
4 kotlety z karkówki
1 mała cukinia
4 plastry wędzonego boczku
15 dag wiśni
4 świeże liście chrzanu
1-2 łyżki cukru
MARYNATA
oliwa z oliwek
po 1/2 łyżeczki bazylii, majeranku, lubczyku
sól/pieprz
wykonanie: plastry rozbić, posmarować marynatą. Wstawić do lodówki na noc.
Wiśnie wydrylować, cukinię umyć pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Kawałki mięsa obłożyć plastrami boczku i cukinii oraz kilkoma wiśniami. Zwinąć w roladkę. Roladki owinąć w liście chrzanu. Grillować 15-20 minut
Podawać z pieczonymi jabłkami i placuszkami z kiszonej kapusty
Czosnkowe bułeczki :
natka , szczypiorek ,czosnek
masło- po łyżeczce na bułkę
ser żółty- pół plastra do bułeczki
podłużne bułki -tyle ile osób ( robiłam z okrągłych tez są dobre )
masełko ucieramy z rozdrobnionym i utartym czosnkiem łączymy z posiekaną zieleniną solimy pieprzymy , każdą bułeczkę nacinamy w odstępach około centymetrowych w każde nacięcie wkładamy troszkę masełka i kawałek złotego sera( okrągłe przekrawamy na pół i smarujemy środek kładziemy plasterek sera )zawijamy w foie i grillujemy aż poczujemy wspaniały zapach , oczywiście co jakiś czas odwijając kawałek żeby sprawdzić. Bułeczki te również z piekarnika są wspaniałe i często robimy je w piekarniku do grillowanego kruczka.
Grillowany czosnek
Bardzo lubię grillowany czosnek .Mięciutki smaruje na podgrzana na grillu bułeczkę .Żadnego zapachu czosnkowego .
Faszerowane pieczarki
Albo faszerowane kapelusze pieczarek pieczone w folii .A faszeruje drobniutko posiekanymi warzywkami .Oczywiście przyprawić do smaku wedle uznania .
A do tego oczywiście" piffko" i potem sie człowiek dziwi ze d..sko rośnie .
/dana/
Śliwka z boczkiem
.Przeciąć wzdłuż ale nie do końca,wyjąć pestkę,wsypać odrobinę mielonego kminku owinąć śliwkę boczkiem zapiąć wykałaczką i grillować.W marynacie pozostałej od marynowania mięsa maczać plastry cukinii i na ruszt.Zresztą ja wkładam co się da i zawsze znika do tego podstawa to dobry dip.
/juszu/
dnia 29 Kwi 2009, 16:19, w całości zmieniany 1 raz
kupujesz mieso jakie Ci sie podona, patyczki do szaszlykow , boczek ( w kawalku) papryka, cebula i mozesz jeszce dorzucic co lubicie.
mieso najlepiej zamarynuj dzisiaj zeby do jutra sobie postalo w marunacie ( na pewno u Was w sklepach sa gotowe marynaty - takie w torebeczkach) .
Mieso pokroj w kawalki ( kwadraty najlepiej). Pamietaj ze na grillu mieso sie kurczy wiec niech te kawalki nie beda za male. Tak samo boczek i papryk i co tam jeszcze masz. Kawalki miesa przyprawiasz.
Nastepnie nadziewasz na patyk po kolei:
miesko, boczek, papryka, cebula... mieso, boczek, papryka, cebula...mieso, boczek, papryk, cebula... etc.
I kladziesz na grilla. Mozesz pozostala Ci marynate wykorzystac do smarowania szaszlykow na grillu.
Powodzenia.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plwpserwis.htw.pl