marynaty rybne przepisy

Tematy

biblia

Ja mięsko jem, ale podam wam przepis na rybke w sezamie [ jest przepyszna ].

kupujemy filety rybne [ dorsz lub panga, pnga jest bardziej krucha, mniej mięsista ], kroimy na kosteczki, prostokąty, jak wygodniej. Naturalnie fielty wczesniej opłukac.

Marynata [ tutaj nie pamietam za dobrze... ] Oliwa z oliwek, troszeczke miodu [ malutko, na prawde ] dużo soku z cytyny, sosu sojowego, imbiru i czosnku [ może być bez sosu i imbiru ]. Marynować pod przykryceim w lodówce ok 20 minut.

Panierka:

na płaski talerz wysypujemy sezam. Kawałki ryby dokąłdnie moczymy w jajku [ kawałki ryby można wcześniej natrzeć przyprawami ], po czym obtaczamy w sezamie najlepiej jak się da.

Smażenie: Nie za glęboki olej, coby sezam nie odpadł. Smażymy na małym ogniu, aby panierka się nei spaliła.

Podawać z ryżem zesmażonym z kiełkami sojowymi i kapustą pekińską Poezja !

[ całość zajmuje ok 30 minut nie licząc marynowania ]. Do popicia białe wino [ chociaz można sobie podniebienie na śmierć zagłaskac ] i mamy na prawdę fajną koalcyjke dla dwojga ;-)



Filet rybny w cieście ze szpinakiem
  Składniki :

    l500 g filetu soli lub halibuta (może też być dowolny filet)l l pociętego w 1.5 cm kostkęl l 2 szkl. świeżego szpinaku - bez łodyżek i pocięty w cienkie paski (przypominające glony)l l olej do głębokiego smażenial l Marynata:l l 1 łyżeczka solil l 2 łyżeczki sherryl l szczypta białego pieprzul l Ciasto:l l 0.5 szkl. mąki pszennejl l 0.5 szkl. mąki kukurydzianejl l 2 łyżeczki proszku do pieczenial l 0.25 łyżeczki solil l 2/3 szkl. wodyl l Ponadto:l l sól z pieprzem (przepis na stronie)l
Sposób przygotowania: Połączyć składniki marynaty i wymieszać z rybą. Wstawić na 1 h do lodówki. Na głębokim oleju (bardzo gorący ok. 350°C) smażyć szpinak, aż będzie ciemno zielony i chrupiący. Wyjąć i osączyć z tłuszczy na ręczniku kuchennym. Połączyć składnik ciasta i mieszać, aż powstanie jednolita, rzadka masa. Przed samym smażeniem ryby dodać do ciasta szpinak i dobrze wymieszać. Wymaczać rybę w cieście i smażyć, aż stanie się lekko brązowa (w porcjach po tyle kawałków, aby pływały swobodnie po wierzchu). Podawać natychmiast z mieszanką soli i pieprzu. Szpinak smażony w głębokim oleju, który Chińczycy lubią podawać oddzielnie posypany odrobiną cukru, w tym daniu imituje morskie wodorosty. Szpinak łączony jest z ciastem, w którym smażona jest ryba. Danie można podawać z mieszanką soli i pieprzu.




  A mi już poza zakwasem na barszcz, za który trzymam kciuki co by się udał, to właśnie stygną marynaty do śledzi - jedna pomidorowo-korzenna a druga winna, grzyby do pasztetu też stygną, wiec pewnie dziś się będziemy raczyć zupką grzybową :)

No i oczywiście paszteciki z trzema farszami już w zamrażalce :) Są po prostu rewelacyjne (te z blogu Małgosi - Pieprz i Wanilia) tak bardzo, że w końcu farsze które miały pójść - jeden do kulebiaka z ciasta francuskiego a drugi do drożdżowego poszły wszystkie do tych pasztecików - bajka normalnie :)

A przede mną jeszcze lukrowanie pierniczków, przekładanie piernika powidłami, kajmakiem i marcepanem, zrobienie pasztetu z kasztanów (choć boję się że nie wyjdzie mi z tego przepisu) i rybnej terriny, no i oczywiście kutia, potem sernik na pierwszy dzień świat i zamarynowanie piersi indyka na pierwszy dzień świat ...

... i uff koniec tego dobrego, resztę robią inni :)))



Dot.: Masz 20-30 lat? Chcesz schudnąć 5-10 kg? To jest wątek dla Ciebie :)
  Countrysia - ja bywam głodna i to często ;) Choć "głodna" to złe słowo, po prostu mam ochotę na coś, czego nie powinnam zjeść... I w końcu i tak to zjadam... :rolleyes:
Paluszków krewetkowych nigdy nie jadłam, zazwyczaj kupuję paluszki krabowe, jakieś tanie są, 1 czy 2 zł za opakowanie. Co prawda te paluszki nie leżały nawet koło krabów i są robione z jakiejś tam mączki rybnej, tylko aromat mają krabowy :P Ale mi smakują (i są tanie!). Poza tym kupuję małe krewetki, pierścienie kalmarów i wybitnie niezdrową pangę. Natomiast mój TŻ lubi się szarpnąć na coś droższego i wyrafinowanego, potem cackamy się z taką potrawą, czekamy na jakąś okazję i szkoda nam tak po prostu jej zjeść :rolleyes: (może to jest droga do odchudzania? Czajenie się nad talerzem homara z kaparami? Od razu mówię, że takich cudów to nie jadłam).
A czy tak bardzo lubię... są smaczniejsze rzeczy (choćby chleb z serem, moje ulubione danie) ale owoce morza kuszą mnie swoją fikuśnością, w ogóle lubię dziwactwa kulinarne, skomplikowane marynaty itp. :)
"Koszernych"przepisów niestety nie znam, ale skoro wszelkie morskie żyjątka są polecane na SB to wystarczy pokombinować ze standardowymi przepisami.



Sałatki ze śledziem

SAŁATKA „SPRYTNY SŁAWEK"
Sledzki pod kolderka
SLEDZ ZAPIEKANY-
sałatka śledziowa
Sledź po staropolsku
śledzie ze sliwkami
sledzie z czosnkiem-
śledzie zielone
Sałatka śledziowa z groszkiem
śledzie w keczupie
śledzie w oleju
śledzie w sosie curry
śledzie w cytrynie-
śledzie z rodzynkami
Brudne śledzie
Ściemniacz śledź udający łososia
ŚLEDZIE A LA SZCZUPAK
Śledź po łowicku Grażyny
śledzie w śmietanie
"Śledź po japońsku "
Szwedzkie matiesy (śledzie)

karp ,losos,pstrąg
łosoś w sosie serowym
karp w piwie
Karp nadziewany
ROLADKI RYBNE Z PIECZARKAMI
Wiosenna rybka
Karp w czosnku
Pstrąg w warzywach i winie
Roladki z łososia w sosie serowym
Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką
sledzie........teściowej
Klasyczny przepis skandynawski na łososia marynowanego.
Ryba w zalewie
Sałatka rybna
RYBKA W KORONKACH
RYBKA POD KOŁDERKĄ
Paprykarz rybny Zdzisława M
Placuszki łososiowe
_____________________________strona 2

Rybka serowa

Ryby w marynacie

Ryba w zalewie
RYBA W MARYNACIE

Potrawy z wędzonej ryby

Strucla ziemniaczana z rybą
Danie z ryby wędzonej
Dorsz wędzony z fasolką
Szaszłyk z ryby wędzonej na ryżu
Pasta z wędzonej makreli
RYZ Z WEDZONA RYBA
Paprykarz z makreli
Twarożek z wędzoną makrelą
SAŁATKA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ

Ryby w jarzynach

WEDZONY PSTRAG Z GROSZKIEM

Sos do ryb
Koperkowy sos do ryby [/b]

makrela

KLOPS Z MAKRELI

STROGONOF

STROGONOF


Kotlety z ryby

Kotlety z ryby

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wpserwis.htw.pl
  • Powered by MyScript